Сириецът Ахмад Муфид за автобуса с мигранти: Не видях сблъсъка с патрулката, бях заспал

Новини
11:16 - 01 Август 2024
1035
Сириецът Ахмад Муфид за автобуса с мигранти: Не видях сблъсъка с патрулката, бях заспал

„Не знам как стана катастрофата с патрулната кола и не съм видял, че ни преследват полицаи“. Това заяви пред bTV 19-годишният сириец Ахмад Муфид за удара на автобус в патрулка, опитала се да го спре преди 2 години. Тогава загинаха двама полицаи.

Той допълни, че бил в автобуса, за да дава храна и вода на превозваните нелегални бежанци.

Тежкият инцидент стана през август 2022 г. Двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев бяха прегазени от автобуса, превозващ мигранти, и загинаха на място.

Пред съда Ахмад разказа, че се познавал с Омар. Трябвали му пари, в замяна на които Омар поискал от него услуга - да му помогне в превоза на хора. Казал му: От теб искам само да им даваш храна, вода и цигари.“

„Щеше да ми даде добри пари, но не знам колко. Знаех, че ще караме незаконно влезли чужденци. Омар караше, бях седнал на две седалки зад него и бях задрямал, събудих се от удара при катастрофата. Превозваните хора бяха седнали под седалките, но не знам защо“, обясни Ахмад.

В досъдебното производство обаче стана ясно, че Ахмад е имал точно определена роля в трафика на бежанци - на стюард в автобуса. Той е принуждавал мигрантите да лежат по пода на превозното средство.

Непълнолетният към момента на катастрофата Ахмад, вече беше осъден на 1 година и 10 месеца затвор за каналджийство. В делото за причиняване смъртта на двамата полицаи е призован като свидетел.

Автотехническата експертиза категорично доказва, че шофьорът на автобуса е имал три варианта да избегне катастрофата, но не го е направил. Спирачната система на превозното средство е била в изправност, каза наблюдаващият прокурор Димитър Узунов.