СКАНДАЛ: Кьовеши разследва Джамбазки за тризонета в Париж

Актуални новини
12:16 - 22 Май 2019
14316
СКАНДАЛ: Кьовеши разследва Джамбазки за тризонета в Париж

Основният претендент за поста главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши е призовала за незабавно европейско разследване на тризонета на Ангел Джамбазки в Париж, тъй като по нейни думи българинът няма законни доходи за 9 милиона евро, за да си позволи такъв имот, съобщи телевизия „Евроком”.

Скандалната новина идва броени дни преди изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в неделя, 26 май. Lupa.bg опита да се свърже с евродепутата за коментар по темата, но Ангел Джамбазки не пожела да вдигне мобилния си телефон.

Румънката Кьовеши твърди, че има голяма вероятност средствата да са взети неправомерно от ЕС.

"Виждам 3 възможни източника. Първият е злоупотреби в Европарламента, където Джамбазки е бил депутат. Вторият - злоупотреба в еврофондове от страна на правителството в София, част от което е партията на Джамбазки. Третият - парите да са от търговията с паспорти, които дават достъп до ЕС на хиляди нелегални имигранти. И в трите случая европейският интерес е сериозно засегнат", категорична е Кьовеши, цитирана от „Евроком”.

Припомняме, че Румъния възпрепятства назначаването на Кьовеши за главен прокурор на ЕС. Против се обяви и българското правителство.

"Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове". Това заявил прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. Това разказа преди ден румънката, водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервю за в. "Файненшъл таймс".

Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС – България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не бил от Румъния.

Според нея съгражданите й са необразовани по отношение на корупцията и борбата с нея. "Бях много изненадана, когато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление", тъй като те не знаеха, че е така. Това е липса на образование", споделя Лаура Кьовеши.