СКАНДАЛ: Слави Трифонов агитира да не гласуваме на евровота

Актуални новини
16:15 - 21 Май 2019
7364
СКАНДАЛ: Слави Трифонов агитира да не гласуваме на евровота

Вместо актьорска вечер днес ще засегнем една много важна тема. Тема, която тресе държавата. Така започна понеделнишкото издание на залязващото „Шоу на Слави” в ефира на Би Ти Ви.

Още в началото на епизода дългогодишният шоумен постави темата за предстоящите евроизбори и обяви, че държавата, в лицето на всички политически партии, мами нагло българина години наред. И то не с какво да е, а с партийните субсидии, които се отпускат на партиите. „Затова хората не бива да гласуват на предстоящия евровот”.

Слави припомни, че преди 2 години и половина от него е бил иницииран референдум, на който са дали гласа си 3.5 млн. българи.

„Референдум, касаещ намаляването на субсидиите на партиите от 11 лева на 1 лев на получен действителен глас. А на политическата класа и политолозите много им се ще това да не се е случвало”, продължи с излиянията си Трифонов.

Във връзка със субсидиите, в предаването бяха изнесени факти за реалния размер на средствата, които държавата е отпуснала на партиите за миналата година.

В шоуто надлежно бяха цитирани точките от Закона за политическите партии, които обуславят предоставянето на субсидии за партии, както и сформирането на коалиции и формации след изборите.

„В момента субсидията по закон е 11 лева за действителен глас. Партиите обаче не взимат 11 лева на глас, а взимат повече”, съобщи Трифонов.

В шоуто бяха оповестени данни, според които Министерството на финансите е раздало 6,5 млн. лева повече на партиите, отколкото им се полага по закон.

След последните проведени парламентарни избори в страната сумите, които е трябвало да бъдат взети, са следните:

ПП ГЕРБ: 12 620 212 лева

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ: 10 510 390 лева

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ: 3 503 643 лева

ДПС: 3 475 736 лева

ВОЛЯ: 1 602 007 лева

ПП ВЪЗРАЖДАНЕ: 416 856 лева

Общо: 2 920 804 действителни гласове = 32 128 844 лева общо за всички партии.

Според данните на финансовото министерство за 2018 г. получената сума от формациите е 38 648 384 лева.

„Това прави 13,23 лева на глас, а не 11 лева. Когато ни казват: Гласувай, за да ни чуе Глуха Европа, те ни казват: „Гласувай, за да ни дадеш едни бързи 13,23 лева”, възмути се в ефир Иван Кулеков.

И започна да агитира хората да не дават гласа си на предстоящите избори за Европейски парламент.

Запознати коментират действията на Слави и Редколегията като отчаяни и резултат от това, че самият той все още не участва като партиен лидер в реална политическа формация.

Припомняме, че преди седмица Слави обяви, че няма да подновява договора си с Би Ти Ви, а едно от предположенията е, че плановете му са насочени именно към включване в политиката с пълна сила.