Скандал в червения "Дума" взима главата на главния редактор ?

Политика
16:40 - 14 Февруари 2020
17226
Скандал в червения "Дума" взима главата на главния редактор?

Скандална публикация във вестника на БСП "Дума" взриви социалните мрежи, а според информация на Lupa.bg цели смяна на явно станалия неудобен за лидерката на партията Корнелия Нинова главен редактор Ивелин Николов.

Авторът на коментарния текст "Никой не яде компютърни програми" - никому известният Танчо Гаргов, избухна от страниците на официоза с искане заплатите на програмистите у нас да се облагат с брутално висок данък. Реакции срещу "Дума" са запристигали още сутринта на "Позитано" 20, като в коментарите се включи и вицепремиерът Томислав Дончев, който заподозря препиване с вино и на текстописеца, и на редакцията, допуснала в левия вестник тази позиция да види бял свят. 

Слухове гласят, че публикуването на текста е било нарочно и целяло смяна на ръководството на "Дума". Нинова, за която е известно, че е напълно овладяла партийната телевизия БСТВ, е в немилост в хартиеното издание и среща отпор за начина, по който води политиката на партията и на страниците му, при това не от сега. А част от вътрешната опозиция е със статут на репортери и редактори в него. В същото време и и.д. главният редактор Ивелин Николов, и шефката на "Вътрешна информация" - неговата съпруга Ралица Николова напоследък изразявали критични позиции срещу тясното партийно ръководство. Според мълвата на "Позитано" Нинова искала да го отстреля и да сложи "свой" човек начело на изданието, въпреки че в момента не разполагала с никакви кадри, особено след последния отстрел на сочени за приближени до нейния пряк опонент за председателското място Кирил Добрев. Миналата седмица Нинова се раздели с доскорошната си дясна ръка Бояна Бозаджиева, която й бе пиар повече от 10 години, а по-късно пенсионира и оргсекретаря. 

В позиция главният редактор на "Дума" Николов обясни, че става въпрос за читателско писмо, публикувано на страниците на вестника в броя от 12 февруари. "Едва ли авторът Танчо Гаргов, когото не познавам, е очаквал подобен интерес, но ако прочете тези няколко думи, да знае, че го е постигнал. Лавината от коментари се люшка от един вариант до друг, дори и до крайности. Някои твърдят, че е доста агресивен и успешен вариант на реклама за вестника и електорното му издание. Вярно е, че споделянията на текста във фейсбук са хиляди, а прочитанията - десетки хиляди, но съм сигурен, че колегите от рекламния отдел едва са успели да проявят такава неочаквана "находчивост" и да се маскират зад непознато име и после да пробутат публикация...", пише Николов. И добавя, че това просто било още едно доказателство, че редакцията му давала възможност на всеки да изрази мнението си. 

"Да, винаги съм отстоявал свободата на различните възгледи и съм си представял нашия вестник като свободна територия за дискусии, но... Тук се появява едно голямо НО. А то е свързано с професионалното умение да прецениш доколко различните мнения са подплатени с обективна информация, със сериозни, а не с трагикомични или архаични аргументи. Всичко това е свързано с невежеството", коментира шефът на "Дума". И остро критикува тезите на читателя, който очевидно според него не разбирал нито от професията на програмистите, нито от икономика. И се застрахова със следното:

"Когато пиша за невежество, нямам предвид автора на писмото, а тези, които сме го изтипосали за прочит. Но това е тема на друг разговор", пише Ивелин Николов многозначително. А съпругата му написа, че за пръв път се почувствала засрамена, че работи в "Дума".