Скок на случаите на коклюш и във Варна

Общество
09:57 - 23 Април 2024
1548
Скок на случаите на коклюш и във Варна

Инфекциозното заболяване коклюш набира сила у нас и всеки ден се увеличава броят на заболелите. Данните показват, че във Варна от началото на месец март са регистрирани 20 случая на заразени с коклюш - 17 са на деца от различни детски градини и училища, а останалите три на възрастни. Случаите нямат връзка помежду си и към момента не се наблюдават епидемични взривове в морския град.

Най-засегнати са децата, по-лесно се разболяват, а някои и нямат имунизации. По-възрастните имат натрупани имунизации и са по-устойчиви", каза д-р Варна Анка Баева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Варна.

За коклюш се правят общо 6 имунизации - основната имунизация е на втори, трети и четвърти месец, следващата е на 16 месеца, след това се прави на 6 и 12 години, обясни тя.

"В момента във Варна заболяването преминава сравнително леко. Много често се хваща в по-напреднал етап, защото в началото общопрактикуващите лекари започват терапия с антибиотици и когато кашлицата не преминава и става пристъпна - тогава започва да се мисли за коклюш и да се изследват", допълни д-р Баева.

Здравната комисия в НС днес ще заседава извънредно днес заради ситуацията с коклюш в страната. Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-много заразени с коклюш има в София, Стара Загора, Кюстендил, Варна и Бургас, обясни преди ден директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Рано е да се говори за епидемия у нас, допълни тя.

Колкото до двете новородени от Кюстендил, които са били в предимунизационна възраст и са починали от усложнения от инфекцията през няколко дни, в петък главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че родителите са потърсили медицинска помощ със закъснение.

От здравното министерство съобщиха, че са изпратени инструкции към личните лекари да проследят кои от подлежащите на имунизация срещу коклюш не са обхванати и да извършат такава ваксинация.