Скопие поиска обяснение от българския посланик за снимката със знамето на България

Посланик Желязко Радуков не беше посрещнат от външния министър, а от директора на Дирекция регионални инициативи

Топ
18:53 - 16 Септември 2024
1149
Скопие поиска обяснение от българския посланик за снимката със знамето на България

Българският посланик в Скопие Желязко Радуков беше извикан в Министерството на външните работи и търговията на Северна Македония, където беше изразена загриженост във връзка с "отклонението от договорения протокол за фотографиране на президентите Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев".

Посланик Радуков не беше посрещнат от външния министър Тимчо Муцунски, а от директора на Дирекция регионални инициативи.

Поискано е и "допълнително обяснение от българската страна", съобщиха от министерството. Няма данни да е връчена протестна нота.

В разговора с българския посланик е подчертано, че срещата и съвместният обяд на двамата президенти на 13 септември са преминали в приятелска атмосфера.

Срещата между двамата не беше официална, нито самото посещение на Силяновска в страната ни.

Освен това посланик Радуков е бил информиран, че МВнР е "неприятно изненадано" от изказване на Ангел Димитров, председател на българската част на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

„Изявлението по същество нарушава принципа, че председателят на експертната комисия не трябва да прави политически изявления за правителството на съседна държава, което е законно избрано. Смятаме, че това изявление е неуместно и неподходящо“, заявиха от министерството.

По време на срещата в МВнР посланик Радуков е информиран също така, че Република Северна Македония остава "ангажирана с положителното развитие, насърчаването и укрепването на двустранните отношения и сътрудничеството във всички области от взаимен интерес за двете страни.