Скрития т фаворит за БНТ-шеф: Ще пусна куклено шоу с политици!

Светлана Божилова предлага кодекса на професионално поведение на "Би Би Си"

Общество
17:30 - 28 Юни 2022
5312
Скритият фаворит за БНТ-шеф: Ще пусна куклено шоу с политици!

"Вечерта трябва да има качествено развлечение и добра филмова програма. Хубаво е след "По света и у нас" да има фейлетонна форма. Куклено шоу с политици и важни личности, не само от деня, които са пародирани. Това е пречистващ смях. Няма качествена сатира в този смисъл". Това обеща на препитването пред СЕМ кандидатът за генерален директор на БНТ Светлана Божилова, смятана от мнозина за скрит фаворит за поста.

Известният телевизионен експерт д-р Божилова е компромисен вариант за директор на обществената телевизия поради славата си на технократ и липсата на директни партийни обвързаности. Според нея трябва да има сериозна инвестиция за техническото оборудване в обществената медия.

Кандидатът планира още и обществен съвет от 25 души, в който да влязат хора от различни организации. Идеята е този съвет да обсъжда програмата и нейните дефицити. "Това е форма на надзор на обществото върху", заяви още кандидатът. Тя предлага да има и надзорен орган за управлението на бюджета на БНТ.

"БНТ трябва да е място и форум за диалог. БНТ е културен институт, но тя не се случва така", заяви пред СЕМ Светлана Божилова.

Тя предлага да има гид за професионално поведение, като даде за пример подобен документ от над 120 страници на Би Би Си. Той дава тази рамка за отговорността на журналистите.

Според нея трябва да има засилено присъствие на разследващата журналистика и дори предложи обществената медия да си партнира с разследващия сайт Bird.bg и Прозрачност без граници.