Сладка ябълкова пица с извара
за 14 парчета, 55 мин
Продукти
600 г ябълки
4 с.л. лимонов сок
250 заквасена сметана
100 г захар
1 ч.л. фино настъргана лимонова кора
1 жълтък
1 с.л. нишесте
150 г извара
6 с.л. прясно мляко
6 с.л. олио или леко разтопено масло
1 щипка сол
250 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
80 г желе от дюли или от ябълки, круши, кайсии, портокали, лимони
Приготвяне
Ябълките се обелват, почиства се семето и се нарязват на тънки филийки. Поливат се веднага с 3 с.л. лимонов сок, за да не потъмнеят.
Заквасената сметана се разбърква с 25 г захар, лимоновата кора, останалия лимонов сок, жълтъка и нишестето.
Изварата се смесва с прясното мляко, мазнината, останалата захар и щипката сол. Добавят се брашното и бакпулверът и се омесва гладко тесто.
Застила се форма за печене с хартия за печене.
Разстила се тестото. Намазва се с лимоновата сметана и се покрива с ябълките.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна 25-30 мин. Намазва се с желето от дюли.