Сладка ябълкова пица с извара

за 14 парчета, 55 мин

Кухня
10:39 - 15 Февруари 2021
3772
Сладка ябълкова пица с извара

Продукти

600 г ябълки

4 с.л. лимонов сок

250 заквасена сметана

100 г захар

1 ч.л. фино настъргана лимонова кора

1 жълтък

1 с.л. нишесте

150 г извара

6 с.л. прясно мляко

6 с.л. олио или леко разтопено масло

1 щипка сол

250 г брашно

2 ч.л. бакпулвер

80 г желе от дюли или от ябълки, круши, кайсии, портокали, лимони

 

Приготвяне

Ябълките се обелват, почиства се семето и се нарязват на тънки филийки. Поливат се веднага с 3 с.л. лимонов сок, за да не потъмнеят.

Заквасената сметана се разбърква с 25 г захар, лимоновата кора, останалия лимонов сок, жълтъка и нишестето.

Изварата се смесва с прясното мляко, мазнината, останалата захар и щипката сол. Добавят се брашното и бакпулверът и се омесва гладко тесто.

Застила се форма за печене с хартия за печене.

Разстила се тестото. Намазва се с лимоновата сметана и се покрива с ябълките.

Пече се в загрята на 200 градуса фурна 25-30 мин. Намазва се с желето от дюли.