Сладкиш „Ябълки в гнезда“

за 6 порции, 55 мин

Кухня
11:43 - 20 Ноември 2020
5467
Сладкиш „Ябълки в гнезда“

Продукти

1,5 кг ябълки

5 с.л. лимонов сок

100 г счукани бадеми

100 г марципан

300 г меко масло

125 г захар

1 щипка сол

1 ч.л. настъргана лимонова кора

6 яйца

200 г брашно

100 г нишесте

1 бакпулвер

100 мл прясно мляко

4 с.л. ликьор „Амарето“ или друг по избор

100 г сладко от кайсии или друго

пудра захар

 

Приготвяне

Ябълките се обелват, изчистват се от семето, нарязват се на четвъртинки, правят им се надлъжни разрези, без да се отрязват докрая в единия край на всяко парче – да станат като неразтворено ветрило, и се поливат с лимонов сок.

Счуканите бадеми се запичат на сух тиган и се оставят да изстинат.

Марципанът се настъргва едро и се разбива с мекото масло, захарта, щипка сол и лимоновата кора. Добавят се едно след друго яйцата с разбиване.

Прибавят се брашното, нишестето, бакпулверът, бадемите, прясното мляко и всичко се разбърква на гладко тесто.

Изсипва се в намазнена тава и в него се подреждат ябълките.

Пече се в загрята умерена фурна до златисто.

Сладкото се разбърква с ликьора и малко лимонов сок на тих огън за няколко минути.

Полива се сладкишът и се поръсва с пудра захар.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.