Сладкиш „Ябълки в гнезда“
за 6 порции, 55 мин
Продукти
1,5 кг ябълки
5 с.л. лимонов сок
100 г счукани бадеми
100 г марципан
300 г меко масло
125 г захар
1 щипка сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
6 яйца
200 г брашно
100 г нишесте
1 бакпулвер
100 мл прясно мляко
4 с.л. ликьор „Амарето“ или друг по избор
100 г сладко от кайсии или друго
пудра захар
Приготвяне
Ябълките се обелват, изчистват се от семето, нарязват се на четвъртинки, правят им се надлъжни разрези, без да се отрязват докрая в единия край на всяко парче – да станат като неразтворено ветрило, и се поливат с лимонов сок.
Счуканите бадеми се запичат на сух тиган и се оставят да изстинат.
Марципанът се настъргва едро и се разбива с мекото масло, захарта, щипка сол и лимоновата кора. Добавят се едно след друго яйцата с разбиване.
Прибавят се брашното, нишестето, бакпулверът, бадемите, прясното мляко и всичко се разбърква на гладко тесто.
Изсипва се в намазнена тава и в него се подреждат ябълките.
Пече се в загрята умерена фурна до златисто.
Сладкото се разбърква с ликьора и малко лимонов сок на тих огън за няколко минути.
Полива се сладкишът и се поръсва с пудра захар.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.