Сладкишите ни правят по-нервни

Здраве
13:05 - 22 Март 2022
6912
Сладкишите ни правят по-нервни

Повечето хора могат да овладеят стреса чрез изяждането на един шоколад, но има и такива, които плащат висока цена за вкарването на твърде много бързи въглехидрати в тялото си. Консумацията на голямо количество преработена захар може за кратко да предизвика чувство на спокойствие и щастие, но веднага след това се появяват притеснението, раздразнителността и тъгата. Ето защо подобно поведение може да се окаже твърде опасно за хората, склонни към депресия или тревожност.

Как захарта причинява този проблем? След като изядете твърде много сладкиши, тялото ви освобождава инсулин, за да се усвои излишната глюкоза в кръвообращението и да се стабилизират нивата на кръвната захар, обясняват ендокринолозите. На пръв поглед това е нещо добро. Но не винаги. Принципно консумацията на сладки и тестени изделия принуждава тялото да работи по-усилено, за да се върне към нормалното си състояние. Получава се нещо като увеселително влакче, което ту се изкачва нагоре, ту се спуска надолу.

В крайна сметка целият този процес създава чувството за нервност, раздразнителност, отнесеност, изтощение и т.н. Ако вече страдате от тревожност или депресия, захарта ще изостри всички неприятни симптоми. Така че помислете за алтернатива (например йога), с която да овладеете напрежението, съветват специалистите.