Слагат ред в данъците на родители без брак

Политика
17:20 - 20 Септември 2024
3006
Слагат ред в данъците на родители без брак

Ред при ползването на данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания от родители без брак и от разведени родители ще бъде създаден с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерство на финансите.

Промените се налагат, тъй като по принцип всеки родител има право да ползва облекчението и да намали данъка върху доходите си, стига другият родител да не го ползва. В практиката често се констатират случаи, при които родителите, на които не са предоставени родителски права, ползват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания чрез работодател или с подаване на годишна данъчна декларация, без да уведомят другия родител и по този начин го лишават от възможността да прилага съответното намаление. Такива случаи има както при разведени родители, така и при такива, които нямат брак и също вече не живеят заедно. А облекченията са големи - за тази година за едно дете един от родителите може да намали данъка върху доходите си с 600 лв., за две деца - с 1200 лв., а за три и повече деца - с 1800 лв. Затова с промените в закона ще бъде дадено предимство на родителите, които имат родителски права. Ще бъде записано, че родител, на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод може да ползва облекчението, при условие че другият родител няма да ползва данъчното облекчение за съответната данъчна година. Когато другият родител не е ползвал данъчното облекчение в пълен размер, разликата може да се ползва от родителя без родителски права.

Наред с това родител, на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаите, в които не е налице сключен брак между родителите, ще ползва облекчението при условие че другият родител няма да ползва данъчното облекчение за съответната година. Когато другият родител не е ползвал данъчното облекчение в пълен размер, разликата може да се ползва от родителя без родителски права.

Ще бъде създаден и специален ред за случаите, при които новите правила не бъдат спазени. Ако и двамата родители ползват облекчението, в случаите на развод и при липса на брак, родителят, който няма родителски права, ще дължи данъка, съответстващ на ползваното от него облекчение. А родителят с родителски права ще ползва облекчението.

Но ако двама съпрузи решат едновременно да ползват пълния размер на облекчението, както и досега, и двамата ще дължат данъка, съответстващ на размера на ползваното облекчение - тоест, нито един от тях няма да го ползва.

С други промени в закона ще бъдат налагани глоби от 5000 лв. до 15 000 лв. на общини и държавни органи, които не предоставят в срок информация на НАП за дължими данъци. Държавните и общинските органи, които регистрират или издават разрешения за извършване на търговска дейност, уведомяват НАП за регистрираните лица или обекти и за издадените разрешения. Органите на пътната полиция уведомяват НАП за регистрираните и спрените от движение автомобили. Съдиите по вписванията уведомяват НАП за прехвърлените вещни права върху недвижими имоти.