Слънчев ръчен часовник изненада света

Досега не е откриван прибор с подобни размери

Мистика
17:09 - 28 Май 2019
4012
Слънчев ръчен часовник изненада света

Странна и уникална в световен мащаб находка откриват археолози в руския Калининград. При разкопки те попадат на джобен слънчев часовник. Датират находата към 16-ти век. Ръчното чудо е носено в сако или жилетка и при необходимост слънчевият часовник е сверяван.

Досега са известни само огромни слънчеви измерители на времето. Обикновено те са изградени от огромен прът или кол, забит в земята, около който е начертан циферблат. Но устройството от Калининград категорично има джобни размери. Малкият слънчев часовник е изработен от кост, има вертикален циферблат с римски цифри от вътрешната страна на капака, а датата на производство на дъното е 1599. От външната страна на капака е разположен магнитен компас и хоризонтален циферблат с арабски цифри. Направена е дупка за закрепване на струната, която създава сянката, необходима за определяне на точното време.

Джобният слънчев часовник е открит на строителна площадка за жилищна кооперация, а предположенията на археолозите са, че подобно устройство е носено от образован човек, който може да е бил и учен от местния университет. Известно е, че старото име на Калининград е Кьонингсберг и дълго време той е бил част от Прусия. Именно това е градът, където е роден през 18-ти век и където прекарва целия си живот като професор и писател Имануел Кант.

Археолозите са категорични, че слънчевият джобен часовник е принадлежал на богат човек. Но часовникарите отбелязват, че това е прибор само за определена географска ширина и може да показва точно време само от днешния Калининград до полския град Малборка.