Славуца и Цола – наакани бабички на (Полит)бюро

Коментар
01:30 - 14 Юни 2022
22298
Славуца и Цола – наакани бабички на (Полит)бюро

По-зрелите читатели със сигурност поне са чували за белослатинската Жана д‘Арк, първата жена – български министър с партизанското име Соня – Цола Драгойчева. Мълвата през зрелия соц гласеше, че 90-годишната поборничка редовно заспивала и се изпускала в кюлотите по време на заседанията на Политбюро. Дори имаше виц по този повод. Как Тодор Живков възпитано запитал другарката Цола дали не е време да се оттегли поради телесния си дискомфорт, на което тя отвърнала с крилатото: „Другарю Янко, пенсиониране – само след насиране!“

На днешния ни политически небосклон ярко грее кубето на една друга, малко позакъсняла партизанка от същия край – др. Славуца. Тя, макар и далеч от старческата сенилност, също сее телесни отпадъци в пряк и преносен смисъл поради спецификата на системните си заболявания и се появява на живо само пред неколцина верни и обезпаразитени бойни другари.

Морални ангажименти към избирателите, политически интегритет, държавническа отговорност – майната им на всички тези кухи понятия. Крайно време е Славуца да си вземе памперса и да се прибере у дома не заради нас, не заради бъдещето на една коалиция, или просперитета на някакъв народ, дето ту го има, ту го няма. А заради собственото си здраве.

Случващото се, разбира се, не е патент на Северозападна България. От зората на историята личностите на висши постове нямат навика да се оттеглят доброволно, още по-малко - по медицински причини. Чисто животински инстинкт – водачът на глутницата не може да показва слабост, за да не му изяде някой гелосан младок порцийката и да му оноди женските.

Сдобилият се наскоро с бюст у нас баща на ООН - президентът Удроу Уилсън, през 1919-а година остава с половин мозък след тежък инсулт и 15 месеца съпругата му Едит тайно управлява САЩ. За живите мумии в Кремъл Брежнев, Черненко, Андропов... Путин пък изобщо няма смисъл да пишем повече.

Дали в случая със Славуца обаче говорим единствено за примитивен инат и инстинктите на алфа-мъжкаря? Дали тя рискува здравето си само и само за да не допуска пукнатина в образа, който провинциалните тийнейджъри боготворят, а бабите им благославят с олио за 8 лева литъра в домашното кандилце? Или Славуца е поела в някоя тъмна стаичка (или студио) ангажименти, които е длъжна да изпълни, дори това да й струва ако не живота, то поне публично насиране?

Даже недосегаемият за болежките на простосмъртните Бойко Борисов понякога си позволяваше да вдига кръвно и да къса менискуси. Корнелия Нинова два пъти влиза в болница с коронавирус, макар по традиция социалистическите водачи да са безсмъртни. Кирил Петков е хиперактивен, Асен Василев изглежда със зачатъци на базедова болест. По дяволите, самият Ким Чен Ун се появи публично с белези от спринцовка на ръката. Неуязвими останаха май само Владимир Путин и нашата Славуца. И няма да се оттеглят, докато не напълнят гащите пред публика. Макар че са започнали отдавна силно да понамирисват.