След 4 години: Влади Горанов се завръща като водач на 24-и МИР в София

Синият лидер Румен Христов заема мястото на Деси Атанасова в Русе

Новини
13:30 - 29 Април 2024
9546
След 4 години: Влади Горанов се завръща като водач на 24-и МИР в София

Бившият финансов министър Владислав Горанов се завръща на политическата сцена, и то като водач на листата на партията в София. Очаква се той да поведе герберите в 24-и столичен МИР и така за първи път да влезе в политическа битка след 4 години отсъствие. Бившата кметица Йорданка Фандъкова пък вероятно ще е първа в 23-и МИР, където досега се бореше лидерът на СДС Румен Христов. Синият председател се подготвя за водач в Русе на мястото на Десислава Атанасова, която вече е конституционен съдия.

Въпросните рокади сред топ активистите на ГЕРБ за 50-ото народно събрание още не са одобрени, решението ще вземе Изпълнителната комисия тази седмица, тъй като 7 май е последният срок за регистрация на списъците в РИК.

Горанов беше финансов министър в два кабинета на Борисов до юли 2020 г. Тогава премиерът направи рокади - смени него, вътрешния министър Младен Маринов и икономическия Емил Караниколов, след като областни координатори на ГЕРБ натякнаха, че тези министри тежат на партията заради близки връзки с ДПС. Името на Горанов влезе във втория списък по закона “Магнитски”, след което партията се разграничи от него. 

Борисов тогава обясни, че не го познава толкова добре, но по-късно заяви, че вярва, че Горанов е невинен и Горанов остана като финансов експерт в ГЕРБ. 

Последва екшъна с ареста на Бойко Борисов на 17 март 2022 г., когато бяха задържани и Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова заради твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван от тях да плаща подкупи. Тримата бяха в ареста 24 часа, а миналата година съдът се произнесе, арестите са били незаконни.

Що се отнася до лидерския 25-и МИР, там по традиция първото място заема Бойко Борисов. Засега не се знае дали той ще се бори и като водач в Пловдив и кръстоса шпага с Асен Василев.

Преди няколко дни, Борисов заяви, че ще се кандидатира там, ако го искат.