След ерата "Меркел": Новият канцлер Олаф Шолц е скучен робот

Актуални новини
13:27 - 25 Ноември 2021
3876
След ерата "Меркел": Новият канцлер Олаф Шолц е скучен робот

Бъдещият нов канцлер на Германия, социалдемократът Олаф Шолц представи общите линии на коалиционното споразумение, сключено между Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия. В договора се посочва и как ще бъдат разпределени местата в бъдещото правителство, обобщава БТА. Имена не се споменават в споразумението. Шолц трябва да бъде утвърден на канцлерския пост от парламента, като се очаква това да стане идната седмица. А германски медии вече откроиха три имена, които се очаква да бъдат на ключови министерски постове в бъдещото правителство.

Кои са тези водещи фигури и кой е Олаф Шолц? Олаф Щолц е на 63 години. Досега беше министър на финансите в правителството на Ангела Меркел. Преди това е бил кмет на Хамбург. Като министър на финансите в коалиционното правителство на Меркел той разработи пакет от мерки за възстановяване на германската икономика от коронавирусната пандемия в размер на няколко милиарда евро.

Шолц вече каза, че първото му пътуване зад граница в качеството му на канцлер ще бъде във Франция, което показва, че той придава важност на германо-френския тандем в ЕС и смята, че ако този двустранен съюз функционира добре, то това ще е от полза за реформиране на еврозоната и укрепване на ЕС, отбелязва Ройтерс.

За Шолц се твърди, че се вдъхновява от стила на Меркел и дори имитира някои от жестовете й, допълва Франс прес. Според сп. "Шпигел" Шолц е въплъщение на всичко най-скучно в политиката.

Роден в Оснабрюк на 14 юни 1958 г. в семейството на търговски пътник и на домакиня, той постъпва през 1975 г. във влиятелното младежко движение на Германската социалдемократическа партия. Паралелно с това учи за юрист и през 1985 г. открива адвокатска кантора, специализирана в трудовото право. Защитава правата на работниците, от обединението на Германия през 1990 г., до приватизацията и разформироването на компаниите на бившата Германска демократична република през 2002 г.

Кариерата му бележи подем, когато социалдемократът Герхард Шрьодер става канцлер. Шолц е избран за депутат през 1998 г., става генерален секретар на ГСДП през 2002 г. и като такъв всеки ден трябва да обяснява на журналистите в детайли непопулярните либерални реформи на канцлера. Заради монотонния му глас, той си спечелва прозвището Шолцомат и е оприличен на робот, което не му харесва.

Либерализацията на трудовия пазар на Германия, смятана по онова време за болника на Европа, разделя германската левица и ускорява поражението на Шрьодер от Ангела Меркел на изборите през 2005 г. През 2007 г. Шолц става министър на труда в голямата управленческа коалиция на Меркел, съставена от християндемократите и социалдемократите. През 2011 г. става кмет на Хамбург, където води амбициозна политика във връзка със социалните жилища и малките деца, но се показва доста непестелив с обществените средства.

Когато обаче преди три години Шолц наследява начело на финансовото министерство християндемократа Волфганг Шойбле, той обаче се показва доста по-различен във връзка с федералния бюджет и защитава идеята: "Даваме само онова, с което разполагаме".

В партията си Шолц се позиционира като центрист и това дори го маргинализира до такава степен, че през 2019 г. активистите предпочитат за свой лидер един почти непознат политик, който се позиционира определено по вляво, посочва Франс прес, без дори да споменава името на въпросния политик.

Шолц обаче успява да си върне популярността по време на пандемията, като не се поколебава да скъса с бюджетните икономии и да развърже кесията на обществените разходи. В резултат на това ГСДП го избира за свой кандидат за канцлер, въпреки някои скандали, разтърсили министерската му кариера.

Един от тях е фалитът с гръм и трясък на финансовото дружество Уайъркард, което се оказва в основата на големи финансови измами, които надзорният орган на подчинение на Шолц не е забелязал. Но в крайна сметка това не попречи на възхода на Шолц към канцлерския пост, на който той наследява Меркел, с която, както Шолц казва, винаги е имал добри отношения.

В новото правителство за министър на външните работи се очаква да бъде назначена съпредседателката на германските Зелени Аналена Бербок, която едно време е била шампионка по батут и която беше кандидат за канцлер тази година. Тя ще е първата жена външен министър на Германия.

На този пост тя ще трябва да балансира между исканията на Зелените за по-твърда позиция към Русия и Китай по въпроса с човешките права и вероятните предпочитания на Шолц да не рискува конфронтация с двете страни по такива въпроси като Украйна и Тайван, отбелязва Ройтерс.

Бербок е юристка, специалист по международно право. Тя е на 40 години, майка е на две момичета. В парламента е от 8 години, съпредседателка е на Зелените от 2018 г. Завършила е престижното Лондонско училище по икономика.

Кампанията й за канцлерския пост на парламентарните избори тази година беше белязана от полемика, включително за плагиатстване на пасажи в написана от нея книга, посветена на бъдещето и промяната на Германия.

Като дипломат номер едно на Германия Бербок ще трябва да се захване с трънливия миграционен въпрос, породен от миграционната криза на границата на Беларус с ЕС. Бербок вече обеща да постави въпроса за човешките права в центъра на германската дипломация, отбелязва Франс прес.

Кристиан Линднер, който е на 42 години и е начело на Свободната демократическа партия, се очаква да застане начело на министерството на финансите. Това лято той се кандидатира също за канцлер.

Линднер присъства навсякъде в медиите и в телевизионните програми. Той е упрекван от критиците си, че е установил истински култ към личността си в партията си, която ръководи от 8 години.

Линднер влиза в нея на 16-годишна възраст. За първи път става депутат през 2009 г. В партията първоначално трудно се утвърждава и съпартийците му го кръщават с прякора Бамби.

През 2017 г. прекъсва тогавашните преговори за коалиционно правителство, водени с консерваторите и Зелените под егидата на Меркел, като тогава този неочакван обрат посред нощ поражда всеобща изненада и коства скъпо на либералите, които рухват в допитванията.

Под неговото ръководство партията му става по-радикална, започва да флиртува на моменти с крайната десница Алтернатива за Германия, по-специално по въпроса за оспорване на коронавирусните рестрикции, отбелязва Франс прес.

За Линднер е известно, че ще остави в действие строгите ограничения върху новите държавни заеми и няма да увеличава данъците с цел финансиране на амбициозни инвестиции, така че да може страната да се откаже от изкопаемите горива и да модернизира инфраструктурата си за дигиталната ера, посочва Ройтерс.

Линднер е привърженик на строгите икономии и стриктните бюджетни правила в еврозоната, което може да го вкара в сблъсък с колегите му от такива страни членки на ЕС, като Италия и Испания, посочва Ройтерс. Франс прес пък припомня любопитен факт за Линднер - той е фен на спортните болиди.

Петдесет и две годишният съпредседател на Зелените Роберт Хабек се очаква да оглави голямото ново министерство на икономиката, климатичната защита, цифровата трансформация и енергийния преход. Така де факто той ще отговаря за широка палитра от въпроси - от това как ще бъдат подпомагани бизнесите, засегнати от локдауна и въвеждането на стратегия за зелена икономика, до въпросите, свързани със самите климатични промени.

За първи път той влиза в Бундестага на сегашните избори. Възприеман е като мислителят в редиците на Зелените. Прагматичен и известен с таланта си на оратор, той се впуска в политиката късно, преди около 10 години. Трупа опит като министър на околната среда в провинция Шлезвиг-Холщайн.

Завършил е философия, баща е на четири момчета, бил е успешен писател, като романите си пише със съпругата си. Германците харесват неговия непринуден стил. Така например той бе заснет от журналистическите камери по време на заседание на Зелените да глади сам ризата си на земята поради липсата естествено на маса за гладене на мястото на събитието.