След HelpKarma: НПО-та на нож с ДПС за държавна фирма за контрол на дарителството

Общество
16:00 - 19 Ноември 2019
5164
След HelpKarma: НПО-та на нож с ДПС за държавна фирма за контрол на дарителството

Нов скандал с благотворителността гърми след казуса с HelpKarma, който възмути милиони нашенци заради схемите, въртени от ръководството на фондацията в ущърб на дарители и нуждаещи се. Този път обаче драмата се вихри в неправителствения сектор и Народното събрание, научи Lupa.bg. 

От Българския дарителски форум, което също представлява неправителствена организация, се противопоставиха остро на предложение, идващо от ДПС, да се формира държавна фирма за дарения под интернет хостинга "дари.бг". От там написаха, че са много разтревожени как между първо и второ четене на проекта за Бюджет 2021 ДПС са предложили публично финансиране на "сдружение без информация за членовете на управителните органи, историята му, мисията, дейността и правилата му за разходване на средства". 

В официално становище до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до парламентарната Комисия по бюджет и финанси БДФ настоява за разяснения относно предложеното от депутати от ДПС държавно субсидиране на сдружение „дари.бг“ с 1 116 000 лв., без да са посочени мотиви. 

Редакцията на Lupa.bg обаче потърси за коментар бившия социален министър д-р Хасан Адемов, който обясни, че с "дари.бг" се цели създаването на държавна фирма, която да контролира, инициира и съблюдава процесите по дарителството у нас. Всъщност намерението на ДПС е именно след скандала с HelpKarma и закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина, осигурило нарояването на редица асоциации и фондации с цел благотворителни кампании, най-накрая да се урегулира самият акт на дарителство. 

Адемов призна и че от парламентарната група обмислят и свикването на експертен съвет, кръгли маси и обществени дискусии, за да се премине към списването и приемането на дългоочаквания Закон за дарителството, който отлежава под различни проекти в канцелариите на последните няколко състава на Народното събрание. "Няма нищо непрозрачно, трябва да се намери държавническо решение на въпросите за благотворителността и контрола на средствата", обясни още д-р Адемов, с което разсейва съмненията на Българския дарителски форум. 

Според него обаче държавата трябва да привлече вече формираните неправителствени организации към тази кауза, като се създаде съвет за контрол с общодържавна регулация. Именно за да не стига до такива фрапиращи нарушения, лъснали от аферата "HelpKarma". 

Неофициално медията ни научи, че най-вероятно ропотът на БДФ се дължал на сблъсък на интереси, който предстои да се изясни. Редакцията ще продължи да следи случая и да ви информира за становищата и на двете страни. Отвореното писмо на БДФ е изпратено и лично до шефката на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Български дарителски форум е създаден на учредително събрание, проведено на 28 октомври 2003 година.

Учредители на форума са:

1. Фондация “Отворено общество” (сега “Институт отворено общество – София”);

2. Фондация “Партньори – България”;

3. Фондация за реформа в местното самоуправление;

4. Фондация “Работилница за граждански инициативи”;

5. Фондация “Помощ за благотворителността в България”;

6. Фондация “Междуетническа инициатива за човешки права”;

7. Фондация “Еврика”;

8. Фондация “Св. Св. Кирил и Методий”;

9. Сдружение Клуб “Отворено общество” – Русе;

10. Сдружение Клуб “Отворено общество” – Варна;