След месец протести: Порязаха БНР с 1 милион

Увеличение на заплатите ще има, но не и колкото искаха журналистите

Общество
16:55 - 19 Юли 2023
2789
След месец протести: Порязаха БНР с 1 милион

Работещите в БНР бяха попарени от сутрешната новина, че в новия бюджет ще има пари за заплати за всички, протестирали пред парламента, освен за тях. От КНСБ пък дойде информацията, че за журналистите няма да има и стотинка, въпреки че заплатите им не са индексирани от три години.

Недоволни обаче твърдят, че в обществената медия има десетина именити баровци, които взимат по няколко хиляди, докато останалите едва свързват двата края. В същото време, има служители, които се разписват за под 1000 лева на месец.

Основното искане на хората в радиото за компенсиране на инфлацията е да получат над 4 милиона лева. Тази сума би осигурила 20 - 25 % ръст на доходите.

В късния следобед обаче дойде радостната новина, БНР не е забравено. Допълнителни пари ще има, но с милион по-малко, съобщи директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов. 

"Към тази сутрин всички искания бяха удовлетворени с изключение на парите за Националното радио. Всъщност ГЕРБ внесоха законопроекта за повече средства и за Националното радио в размер малко над 3 милиона, което комбинирано с парите, които Асен Василев беше отпуснал, би трябвало да е достатъчно за ръст на заплатите поне с 20-25 процента. Ако мога да обобщя, всички искания, които КНСБ внесе на депутатите в резултат на трите дена протести и срещите, които правихме миналата седмица, са удовлетворени, та даже и 20 милиона отгоре. Ние искахме 305."