След "Чернобил": HBO пуска шокиращ филм на Ди Каприо за климатичните промени

Култура
17:27 - 12 Юни 2019
6347
След "Чернобил": HBO пуска шокиращ филм на Ди Каприо за климатичните промени

След сериала "Чернобил", който предизвика оживена дискусия в цял свят, HBO пуска друг шокиращ филм за климатичните промени -  документалната лента "Лед върху огън“, режисирана от Лейла Конърс и продуцирана от Леонардо ди Каприо, чийто глас води зрителя през цялото време.

Спиращият дъха филм, заснет из целия свят, задава въпроса: Обратими ли са климатичните промени? "Лед върху огън" разглежда многото начини, чрез които можем да намалим вредните емисии и да отстраним въглерод от атмосферата, за да понижим глобалната температура, особено сега, когато сме изправени пред опасно високи нива на метан. Наложително е да спрем климатичните промени, но дали е прекалено късно? Или е предизвикателство, което трябва да приемем? Имаме ли необходимите креативност, изобретателност, далновидност и технологии, за да възвърнем баланса?

„Науката ни казва, че настоящата климатична криза е проблем, който сме създали сами, но също така именно тя може да даде и отговорите за решаването му“, споделя Леонардо ди Каприо.

Филмите, посветни на климатичните промени са трудни за гледане и повечето хора не искат да се изправят лице в лице с това, което се случва глобално, защото ги потиска. „Лед върху огън“ поставя и въпроса защо подсъзнателно игнорираме темата и защо повечето хора не искат да се замислят над нея. Наред с проблемите, показва и конкретни мерки, с помощта на които можем да обърнем процеса.

„С екипа ми и HBO в този документален филм даваме глас на учените и изследователите, които работят неуморно ден след ден на първа линия в борбата с климатичните промени. Искахме да създадем филм, който подчертава красотата и уникалността на живота на земята и в същото време да показва посоката на решенията по отношение на възобновяемата енергия и намаляването на въглеродните емисии. За разлика от други филми по темата, този има за цел не да покаже последиците, ако не променим поведението си, а да покаже как с помощта на отдадени учени можем да подобрим нещата. Надявам се, всеки който го гледа да се вдъхнови и да предприеме дори малко действие, за да защити нашата красива планета“, споделя Леонардо ди Каприо.


Най-малкото, което може да направи всеки един от нас е да спре поне за миг да игнорира темата и да се информира. Документалният филм на HBO и Tree Media „Лед върху огън“ няма да ви остави безнадеждни, а напротив, ще ви вдъхнови. Документалният филм, развиващ се в 94 минути вече е наличен в онлайн стрийминг платформата HBO GO. Телевизионната премиера по HBO е на 4 юли от 22,35 часа.