След секирата на УАДА : Какво ѝ остана на Русия в спорта?

Футболът се опази от допинг аферата, но може пак да опере пешкира

Спорт
14:09 - 10 Декември 2019
3626
След секирата на УАДА: Какво ѝ остана на Русия в спорта?

Вчерашният 9 декември се оказа национална катастрофа за Русия. Световната антидопингова агенция (УАДА) отстрани всички руски спортисти от големите международни състезания за следващите 4 години. Също така в този период страната няма да има право да домакинства на значими спортни форуми. Според мнозина това е най-тежкото и масово наказание в спорта, налагано някога.

Причината за жестоката присъда е разкрито манипулиране на данните на лабораторията в Москва по разследването за шумния допинг скандал след олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Установени са неправомерна намеса в компютърната система, изтриване и подмяна на базата данни и конкретни допинг проби от нейни членове.

Русия има 21 дни да обжалва санкцията пред спортния арбитраж в Лозана (КАС). Според шефа на руската антидопингова агенция РУСАДА (б.а. – независима от лабораторията в Москва) Юрий Ганус обаче жалбата има нищожни шансове за отмяна на наказанието, като в най-добрия случай може срокът да бъде намален с малко.

Вчера ръководните фактори от УАДА съобщиха на пресконференция в Лозана тежкото наказание за руските спортисти / Снимки: БТА

Така Русия изгаря за летните олимпийски игри Токио-2020 и зимните Пекин-2022, както и за футболния мондиал в Катар през 2022 г. Най-вероятно ще пропадне домакинството на световното първенство по волейбол също през 2022 г. Единственият начин руските спортисти да участват във въпросните надпревари включва две условия: първо - да докажат, че нямат никаква връзка с допинг аферата, и второ - да се състезават под неутрален флаг. И при всеки един спечелен златен медал няма да звучи руския химн.

Как стоят нещата във футбола?

Русия се класира за Евро 2020 по спортен път, а Санкт Петербург е един от градовете домакини на финалите идното лято. Въпреки съмненията на доста западни медии в страната нямат опасения за мястото ѝ на европейското. От една страна, защото УЕФА не е подписала антидопинговия кодекс на УАДА. От друга – според критериите на допинг ченгетата европейската футболна централа не е със статут на организатор на „големи спортни събития”.

През 2021 г. Санкт Петербург е домакин и на финала на Шампионската лига. И по този казус Русия може да се надява на добро развитие, тъй като УЕФА има своя антидопингова система и ангажирани лаборатории, които правят редовни проверки на футболисти във всички официални турнири.

Националният отбор на Русия по футбол ще играе на Евро 2020

Руският футбол досега не е замесван в голям допинг скандал и по тази линия може да се надява, че няма да опере пешкира заради глобалния проблем. Още повече, че финалът на Шампионската лига минава за „локално спортно събитие”. В тази графа влиза и Гран при на Русия в Сочи от календара на Формула 1, което трябва да се проведе през септември догодина.

По-сложен е казусът със световното първенство в Катар през 2022 г. За разлика от УЕФА, ФИФА е подписала антидопинговия кодекс на УАДА. По последни информации Русия със сигурно ще бъде допусната в световните квалификации.

Ако санкциите обаче влязат в сила, както мрачно прогнозира Юрий Ганус, то най-вероятно при евентуално класиране на Мондиал 2020 „сборная“ ще трябва да участва в Катар като неутрален отбор без национален флаг. Така както се случи с хокейния ѝ тим по време на зимната олимпиада в Пьонгчанг през 2018 г.  

Часове след секирата на УАДА руският вестник „Спорт-Експрес” изпрати официално запитване до ФИФА за евентуално участие на Русия на Мондиала в Катар. Отговорът до медията е, че в момента световната футболна централа се координира с УАДА по случая и тепърва ще излезе с официално становище.

Хронология на допинг аферата

Скандалът се развихри през 2015 г., когато УАДА откри мащабна схема за допинг, подпомагана от държавата. Вследствие на това руските лекоатлети получиха забрана да се състезават на международни състезания под руското знаме. УАДА спря правата на руската антидопингова агенция РУСАДА. В допълнение обвини шефа на Московската лаборатория – Грегорий Родченков, в унищожаването на над 100 проби, след което той напусна поста си.

Хокейният отбор на "олимпийски атлети от Русия" спечели златните медали на последната зимна олимпиада в Пьонгчанг

След това УАДА и МОК започнаха да отварят и да проверяват повторно стари допинг проби от предишни олимпиади (не само на руски спортисти). В резултат на това десетки медали бяха отнети на Русия от Игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012. 

През 2016 г. редица руски спортисти получиха различни наказания за употреба на забраненото вещество мелдоний. Може би най-известното име, което пострада, е Мария Шарапова. Тенис звездата бе отстранена от спорта за 15 месеца.

Същата година руският отбор по вдигане на тежести и руските лекоатлети (с изключение на скачачката Дария Клишина) не бяха допуснати до участие на Олимпиадата през 2016 г. Русия получи забрана за участие на зимната олимпиада в Пьончан 2018. Руските спортисти тогава се състезаваха под неутрален флаг. В началото на тази година УАДА изиска проби от московската лаборатория, като в замяна върна правата на РУСАДА. Именно тези данни се оказаха манипулирани. Това се възприе като опит да замаже доказаната употреба на допинг с държавна благословия и доведе до актуалната тежка санкция.

Рускинята Мария Ласицкене скача висок скок на световното първенство по лека атлетика в Доха под неутрален флаг

Реакциите в Москва

Жестоката присъда се прие в Москва като истинска национална трагедия. Руските политически кръгове веднага заподозряха някакъв международен заговор. Президентът Владимир Путин заяви, че това наказание „противоречи на Олимпийската харта на МОК”.

„Няма за какво да бъде укоряван Руския олимпийски комитет и няма за какво да бъде санкциониран. Страната трябва да вземе участие в първенствата под собствения си флаг", убеден е Путин. Според него не може да има толкова масови наказания и последици за спортисти, които нямат връзка с нарушението. „От времето на римското право, наказанието се налага на конкретния виновник”, отсече Путин.

Президентът Путин не приема наказанието на УАДА за справедливо

В същия конспиративен дух се изказа и премиерът Дмитрий Медведев. „Това е продължение на една антируска истерия, която вече става хронична”, заяви той. Само преди седмица обаче бе признал, че страната има проблем с допинга. „Имаме проблем с допинга и това е недопустимо. Трябва да предприемем по-твърди мерки за борба с този проблем и хората, които взимат решения за взимането на такива субстанции”.

Дори новият шеф на руската антидопингова агенция Юрий Ганус в едно интервю по радиото наскоро призна, че не вижда начин да обори аргументите на международната организация. Днес пък изрази опасения, че някои руски спортисти обмислят да избягат от страната, за да спасят спортните си кариери. По думите му единственият човек, който може да спре разрухата на руския спорт, е президентът Владимир Путин.