СЛЕД СИГНАЛА НА LUPA.BG: Денков призна за опасния фентанил, готви масиран отпор

Премиерът въвежда нов механизъм за борба с разпространителите на дрога, потресен от данните за 10 починали за броени дни

Политика
11:30 - 19 Юли 2023
3303
СЛЕД СИГНАЛА НА LUPA.BG: Денков призна за опасния фентанил, готви масиран отпор

„Има нов вид синтетичен наркотик, който е 100 пъти по-активен от хероина и се разпространява чрез смесване с други наркотици. Вече се е появил и в България, след като имаше разпространение първо в САЩ, а след това и в Западна Европа.

Това призна премиерът Николай Денков в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда - часове след като Lupa.bg би тъпана за над 10 умрели за последните няколко седмици от безразборната употреба на опиата фентанил. 

Денков призна, че за съжаление през последните години не се отбелязва особен успех в борбата с разпространението на дрога. 

И както Lupa.bg вече ви информира, се готви нов механизъм за работа на службите и предимно ГДБОП за пресичане на каналите, включително на опасния фентанил. 

Фокусът на новия механизъм ще бъде върху големите вносители и разпространители на дрога.

„Идеята е този координационен механизъм е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции, но няма специален фокус върху тази дейност. Основните задачи ще се координират от МВР”, заяви още Денков.