Следственият комитет на Русия: Навални е починал от комбинирано заболяване

Юлия Навалная отхвърли това заключение като абсурдно

Новини
16:32 - 15 Август 2024
1893
Следственият комитет на Русия: Навални е починал от комбинирано заболяване

Следственият комитет на Руската федерация е изпратило на съпругата на покойния Алексей Навални документи, уточняващи причината за смъртта му.

Те показват, че политикът е починал в резултат на "комбинирано заболяване“.

Документът опровергава версията, че Навални е починал поради "кръвен съсирек“: като причина за смъртта е посочено "комбинирано заболяване“ със съпътстващи хронични усложнения и наличие на Staphylococcus aureus в трахеята – състояние, което го е довело до хипертонична криза, подуване на сърдечния мускул и мозъка.

Травмите на политика са настъпили в резултат на реанимация - на Навални са направени компресии на гръдния кош и изкуствено дишане.

Решението за прекратяване на наказателното дело е от 26 юли, пет месеца след смъртта на опозиционера. В документа се посочва, че Навални се е почувствал зле по време на разходка, но след като здравето му се влошава, на политика не е оказана незабавна помощ, а е върнат в килията си. 

Юлия Навалная отхвърли това заключение като абсурдно.

Тя заяви, че ще поиска криминално разследване във връзка със смъртта на съпруга си,

смятайки че тя не е настъпила вследствие на здравословни проблеми, а след убийство, и че екипът на Навални ще продължи да води собствено разследване по случая.

47-годишният Навални почина внезапно на 16 февруари. Кремъл отхвърли обвиненията на поддръжниците му, че президентът Владимир Путин има нещо общо със смъртта му. В смъртния му акт се казва, че Навални е починал от естествена смърт.