Сливов пай с лешници

за 10 парчета, 110 мин

Кухня
11:14 - 02 Октомври 2020
3364
Сливов пай с лешници

Продукти

300 г брашно

3 с.л. захар

3 с.л. счукани или смлени  лешници

1-2 щипки сол

180 г студено масло от хладилника

600 г сливи

25 г желираща захар

2 с.л. овесени ядки

1 ч.л. пудра захар

 

Приготвяне

Брашното, 1 с.л. захар, лешниците, солта и студеното масло на парченца се разбъркват на ронливо тесто.

Добавят се 5 с.л. ледено студена вода и се омесва за кратко гладко тесто. Завива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 15 мин.

Сливите се разполовяват, махат се костилките и се смесват с останалата захар и с желиращата захар.

Тестото се разточва на кора с дебелина 3 мм и се слага в намазнена форма с диаметър 24 см като се облицова цялата форма и увисва и извън формата.

Тестото във формата се поръсва с овесените ядки. Подреждат се сливите с разреза нагоре, като леко се застъпват. Висящото от ръба на формата тесто се подгъва навътре.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 1 час. Изважда се и се оставя да изстине. Поръсва се с пудра зхар.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.