Сливов пай с лешници
за 10 парчета, 110 мин
Продукти
300 г брашно
3 с.л. захар
3 с.л. счукани или смлени лешници
1-2 щипки сол
180 г студено масло от хладилника
600 г сливи
25 г желираща захар
2 с.л. овесени ядки
1 ч.л. пудра захар
Приготвяне
Брашното, 1 с.л. захар, лешниците, солта и студеното масло на парченца се разбъркват на ронливо тесто.
Добавят се 5 с.л. ледено студена вода и се омесва за кратко гладко тесто. Завива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 15 мин.
Сливите се разполовяват, махат се костилките и се смесват с останалата захар и с желиращата захар.
Тестото се разточва на кора с дебелина 3 мм и се слага в намазнена форма с диаметър 24 см като се облицова цялата форма и увисва и извън формата.
Тестото във формата се поръсва с овесените ядки. Подреждат се сливите с разреза нагоре, като леко се застъпват. Висящото от ръба на формата тесто се подгъва навътре.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 1 час. Изважда се и се оставя да изстине. Поръсва се с пудра зхар.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.