Сливово чътни с джинджифил и лук
за 1 доза, 60 мин
Продукти
500 г сливи
50 г пресен джинджифил
400 г шалот или друг по-дребен лук
2 с.л. зехтин или олио
250 г кафява захар
1 щипка сол
лют по-едър червен пипер на вкус
300 мл оцет
Приготвяне
Сливите се разполовяват, махат се костилките и се нарязват на малки парченца.
Обелените джинджифил и шалотът се нарязват на фини кубчета. Задушават се около 1 мин. в загретия зехтин или олио.
Добавят се сливите и се запържва още малко 2-3 мин., с разбъркване.
Поръсва се със захарта и се бърка, докато се разтвори. Подправя се с щипката сол и лют червен пипер.
Сипва се оцетът, кипва и се вари 35 мин. с често разбъркване.
Пълнят се бурканчета с горещата смес. Затварят се плътно и се обръщат върху капачките да изстинат.
Сливовото чътни с джинджифил и лук подхожда много на печено говеждо/телешко, както и на свинско, птиче месо, колбаси.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.