Сливово чътни с джинджифил и лук

за 1 доза, 60 мин

Кухня
09:06 - 25 Октомври 2020
4287
Сливово чътни с джинджифил и лук

Продукти

500 г сливи

50 г пресен джинджифил

400 г шалот или друг по-дребен лук

2 с.л. зехтин или олио

250 г кафява захар

1 щипка сол

лют по-едър червен пипер на вкус

300 мл оцет

 

Приготвяне

Сливите се разполовяват, махат се костилките и се нарязват на малки парченца.

Обелените джинджифил и шалотът се нарязват на фини кубчета. Задушават се около 1 мин. в загретия зехтин или олио.

Добавят се сливите и се запържва още малко 2-3 мин., с разбъркване.

Поръсва се със захарта и се бърка, докато се разтвори. Подправя се с щипката сол и лют червен пипер.

Сипва се оцетът, кипва и се вари 35 мин. с често разбъркване.

Пълнят се бурканчета с горещата смес. Затварят се плътно и се обръщат върху капачките да изстинат.

Сливовото чътни с джинджифил и лук подхожда много на печено говеждо/телешко, както и на свинско, птиче месо, колбаси.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.