Словакия блокирана от протести заради убит журналист

Ян Куциак и неговата приятелка бяха застреляни през 2018-а

ЕС
09:00 - 21 Септември 2019
2660
Словакия блокирана от протести заради убит журналист

Хиляди словаци блокираха столицата Братислава и други словашки градове след нови разкрития от разследването на убийството на журналиста Ян Куциак и неговата приятелка, извършено миналата година, предаде Ройтерс.

Това бяха първите подобни протести от февруари насам. След убийството на Куциак миналата година хиляди участваха в седмични протести в Братислава и други градове, довели до оставката на премиера Роберт Фицо.

Трипартийната управляваща коалиция обаче оцеля, оглавявана от Петер Пелегрини, но сега гневът на обществото отново се надигна след като медии разпространиха нови детайли от разследването на убийството на Куциак. Разкритията показват до каква степен основният заподозрян за това престъпление е успял да достигне до държавните органи.

Разкритията касаят Мариан Кочнер, един от петимата арестувани за двойното убийство. Той има познанства сред политици от различни политически партии. Според новите разкрития данни от телефона на Кочнер показвали, че той е комуникирал с представители на държавните органи и на съдебната система.

Няма доказателства, че премиерът Пелегрини е имал контакти с Кочнер, но той попадна под прицела на критиките на опозицията и протестиращите критикуват неговото бездействие срещу замесени членове на негово правителство.

Заместник-министърка на правосъдието подаде оставка, след като нейният мобилен телефон беше конфискуван от полицията, въпреки че тя отрича да е имала контакти с Кочнер. Словашки медии публикуваха част от съобщенията, които той е разменял с жена, обвинена също за двойното убийство и със съюзници бизнесмнени, в които те обсъждат предполагаемите му контакти сред властите.

Ян Куциак разследваше случаи на корупция и връзки с мафията сред политици и на злоупотреби с еврофондове. След убийството му управляващата словашка партия "Смер - социална демокрация" понесе редица поражения на различни избори, въпреки че води в допитванията с 21 процента.