Словакия отряза неваксинираните от магазини и забави

ЕС
09:38 - 23 Ноември 2021
3277
Словакия отряза неваксинираните от магазини и забави

Словакия стана третата европейска държава, след Австрия и Чехия, която забрани достъпа на неваксинираните до заведения и услуги. Решението, което влезе в сила от понеделник, беше взето от правителството заради бързото нарастване на случаите на болни от COVID-19. Интензивните отделения на болниците се напълниха основно с неваксинирани, съобщават Ройтерс и БТА.

Премиерът Едуард Хегер заяви, че властите сериозно обмислят въвеждане и на национална карантина.

Чешкото правителство изпрати военни да помагат в претоварени болници и обмисля дали да обяви извънредно положение, за да призове и студенти по медицина.

Само ваксинирани или възстановили се от COVID-19 през последните шест месеца могат да посещават ресторанти, хотели, услуги или обществени събития. Представители на Чешката лекарска камара апелираха за въвеждане на локдаун и задължително ваксиниране на здравните и социалните работници. В Словакия правителството затвори повечето ресторанти и те могат да предлагат само храна за вкъщи. Достъпът до услуги за неваксинираните е ограничен.

Прага и Братислава се надяват, че фокусирането на новите ограничения върху неваксинираните ще даде тласък на ваксинационната кампания, която изостава спрямо средното за Европа. Според Европейския център за контрол и профилактика на заболявания ваксинираните в Словакия са 46.8%- повече само от тези в Румъния и България. В Чехия 60% от населението са с поне една доза ваксина.