Словакия скована от локдаун

Актуални новини
16:44 - 25 Ноември 2021
3212
Словакия скована от локдаун

"Словакия въведе локдаун за две седмици и извънредно положение за 90 дни от днес. В почти петмилионната страна за втори пореден бяха регистрирани  над 10 000 нови случаи на COVID-19", предаде ТАСС.

"Във вторник Словакия обяви за 10 315 новозаразени, а вчера – за 10 165 и стана рекордьор на брой нови случаи на 10 000 души население", добави руската информационна агенция.

"Жителите на централноевропейската държава от днес нямат право да напускат домовете си си без уважителна причина – покупки на стоки от първа необходимост, посещения на хуманни и ветеринарни лекари, и ходене на работа, там където дистанционният режим на работа е невъзможен. Разхождането на домашните любимци е разрешено в радиус от 500 метра от жилището", посочи още цитираната медия.

"От 01.00 до 05.00 часа  е забранено движението на автомобили. Изключенията са две. Първо, колите, доставящи стоки. Второ, за хората, пътуващи за сватби, раждане на дете, кръщенета и погребения", допълни ТАСС.

"Затворени са хотелите, културните инвестиции, спортните и развлекателните комплекси и са забранени обществените мероприятия. Ресторантите и другите заведения за обществено хранене продават стоката си за вкъщи чрез специално направени гишета, съобщи още агенцията.

"Остават отворени магазините за стоки от първа необходимост, аптеките, банковите и застрахователните офиси, автосервизите, зоомагазините, търговските обекти за домашни потреби и битова химия и магазините за обувки", добави базираната в Москва медия.

"Училищата все още са отворени, но при влошаване на ситуацията учениците ще преминат на дистанционна форма на обучение", добави ТАСС.

"Военни са мобилизирани, за да помагат на медиците в болниците", посочи още агенцията.

"Властите задължиха работодателите да провеждат редовно тестове на не ваксинираните работници/служители, които не могат да изпълняват задълженията си от разстояние", допълни руската медия.