Слух в затвора: Миню Стайков забогатял от злато, намерил го в дънер

Новини
14:10 - 10 Септември 2020
11540
Слух в затвора: Миню Стайков забогатял от злато, намерил го в дънер

Алкохолният бос Миню Стайков, който в момента е в Софийския централен затвор за данъчни престъпления, е попаднал на милиони жълтици, които са били скрити в дънер на дърво в Карнобатския балкан. През 90-те години той и двама негови авери получават информацията за несметното богатство. След като намират златото, единият от приятелите, с които забогатяват изчезва безследно.

Информацията обикаля останалите затворници в столичния зандан, като те твърдят пред Lupa.bg, че службите са знаели за случая от 1990 година, но нямало как да направят нищо, защото нямали доказателства. 

Другият богаташ, с който Миню Стайков разделя жълтиците пропилява богатството за много кратко време, а единствено алкохолния бос успява да управлява добре придобивката, като я превръща в мощен бизнес. 

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущесткво внесе искове за отнемане на имущество на стойност близо 140 милиона лева от Миню Стайков и от Стайко Стайков, съобщиха от Комисията. Общата стойност на двата иска е в размер на 139 577 143.18 лв.

В Софийски градски съд се внасят две искови молби – срещу Миню Стайков и Стайко Стайков. Двамата са с повдигнати обвинения от прокуратурата. В хода на производството в КПКОНПИ е установено значително разминаване между легалните доходи и притежаваното имущество.

Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков беше арестуван през септември 2018 г. и по-късно обвинен за участие в престъпна група за данъчни измами, пране на пари, съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Обвинение получи и синът му Стайко, който не беше открит и беше обявен за издирване чрез Интерпол. По-късно Специализираният съд наложи на Стайков-младши мярка за неотклонение „домашен арест”.