Служебната власт внесла руски газ през Гърция?

Втечнено синьо гориво влиза от Южна Европа към вътрешността, твърди енергиен експерт

Общество
12:56 - 02 Януари 2023
4085
Служебната власт внесла руски газ през Гърция?

В момента ситуацията е много позитивна за природния газ в цяла Европа. Имаме рекордно пълни газохранилища за сезона, има свръх предлагане на втечнено синьо гориво. Цените тръгнаха надолу, това е от ключово значение за Европа да излезе от зимата с високи нива на запълняемост на газохранилищата, така че да няма нужда да купува газ през лятото. Това заяви енергийният експерт Мартин Владимиров пред Би Ти Ви. И изрази хипотеза, че в България със заобикаляне на санкциите е влязъл руски газ през Гърция, като траншът е бил осъществен от служебната власт през октомври. 

“Цената на природния газ за крайните потребители ще се увеличи, но с много по-малко от колкото се очакваше, а именно 40%. Причината за това са високите температури в цяла Европа, което намали търсенето на газ”, поясни Владимиров. 

По думите му руските доставки в Европа са се сринали до 9% спрямо санкциите. 

“В никакъв случай не трябва да вървим към нов договор с “Газпром”, категоричен беше енергийният експерт.

Според него сериозен риск има в това Русия да започне да изнася повече втечнен газ в опит да заобиколи санкциите. 

"Още октомври в Центъра за изследване на демокрацията публикувахме анализ, в който посочваме, че има рискове Русия да заобиколи санкциите на Европа и да започне да изнася повече втечнен газ. Има много клиенти на този втечнен газ, особено в Южна Европа - Испания, Португалия, Гърция.

Това може да е канал за внос на природен газ от трети страни. Има съмнения, че през октомври сме внесли втечнен природен газ от Русия през Гърция", уточни Владимиров.