Смъртоносна мода: Българи масово си инжектират лекарство за диабетици, за да отслабнат

Ексклузивно
19:03 - 12 Април 2022
89587
Смъртоносна мода: Българи масово си инжектират лекарство за диабетици, за да отслабнат

Опасна нова мода набира популярност – мъже и жени на всякаква възраст си инжектират лекарство за диабетици, за да свалят ударно килограми. Те обаче не подозират, че в случая манията по топене на килограми може да има фатални последици за здравето им.

„Моя позната лекарка ми каза, че ако си инжектирам лекарството “Оземпик” (познато и като семаглутид) за лечение на диабет, ще отслабна драстично. Аз нямам такъв здравословен проблем, но се подложих на тази “терапия” и едва оцелях. Три дни имах страшни болки в стомаха, гадене, главоболие…”, споделя пострадала от Дупница пред регионален вестник. Това не е странно, защото лекарството има редица странични ефекти: гадене, повръщане, диария, коремна болка, запек, остра бъбречна травма и др., които са описани в медицинската листовка.

Освен това лекарството не трябва да се използва при деца и юноши под 18-годишна възраст, при пациенти с диабет тип 1 и с диабетна кетоацидоза.

Смесването му с алкохол може да има изключителни последици: сърцебиене, потискане на дишането, сърдечен арест, кома, припадъци и смърт.

Въпросният медикамент се изписва с протокол, представен пред Здравната каса, на лица с диабет тип 2 – по една инжекция на седмица. Представлява разтвор за подкожно инжектиране в корема, бедрото или горната част на ръката.

Протоколът, с който се разрешава лекарството да е безплатно, се издава на базата на документация, издадена от ендокринолога, който е поставил диагнозата на пациента.

В много сайтове, предимно руски, медикаментът се рекламира като „вълшебен“, без да се споменават възможните фатални усложнения 

Проверка на Lupa.bg обаче установи, че препаратът може да се закупи и свободно от аптеките. Иска се рецепта, но някъде правят компромис и го отпускат и без. Инжектирането може да се осъществи само по преценка на лекуващия лекар, иначе може да доведе до фатален изход, предупреждават медици. Според наш източник, доста лекари и медицински работници инжектират от препарата на напълно здрави хора, които обаче имат проблеми с килограмите.

За това свидетелства пред Lupa.bg млад мъж, пробвал да свали кила по новия метод.

"През зимата бях качил 10 килограма. Препоръчаха ми именно "Оземпик" - било лекарство само за диабетици, но потискало силно апетита и можело да се прилага и на други пациенти. Поставяли се общо 4 инжекции - по една всяка седмица, а четвъртата - 15 дни след последната. Поставиха ми инжекцията в лекарски кабинет в частна болница в София, като за услугата докторът ми взимаше по 40 лева на процедура. Аз сам си осигурявах лекарството. Снабдявах се с него без проблем в аптека от голяма столична верига.

Признавам, че ефекта беше поразителен - уби ми се всякакъв апетит за сладко. Цели 2 дни не близнах нищо. За седмица смъкнах 4 килограма, което е много.

Притесних се обаче, защото това ми се стори ненормално - не чувствах никакъв глад, с голямо усилие хапвах дори салати. Реших да спра курса, преди да се увредя здравето", признава пред Lupa.bg 38-годишният столичанин Мартин В. По думите му, лекарят му признал, че има по десетина клиенти на ден. Главно се ползвал от жени, след които имало и популярна тв водеща и 2-3 прочути плеймейтки, една от които в момента участва в "Ергенът". Щом качили по някой друг килограм, те светкавично тичали да си поставят инжекция и бързо влизали в норма.

Над три пъти са се увеличили протоколите за изписване на медикамента за една година, твърди директорът на РЗОК – Кюстендил д-р Сашо Котев пред местен вестник. Той е наредил незабавна проверка на диабетно болните пациенти и на лекарите ендокринолози. "Възможно е да има увеличение на заболелите от диабет, но едва ли са три пъти повече. Това трябва да се контролира", заяви д-р Котев.

По данни на Lupa.bg, опасната мода се разпространява във всички по-големи градове на страната, като особено ясно изразено е това в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, където също броят на новорегистрираните заболели от диабет е нараснал чувствително.

Тези, които си инжектират “Оземпик”, но не са болни от диабет, може да умрат, тъй като нивото на кръвната захар пада драстично. Това може да доведе до летален край”, предупреждават специалистите.

“Стотици жени, а и мъже, си инжектират лекарството, за да отслабнат. То обаче се предписва на диабетици, за да потиска глада им. Препаратът е скъп и не всеки може да си го позволи. Но явно за суетата няма граници”, заявяват ендокринолози.

Семаглутидът понижава концентрацията на кръвната захар и намалява телесното тегло чрез по-нисък енергиен прием като понижава апетита. Освен това медикаментът намалява предпочитанието към храни с високо съдържание на мазнини.