Сменяме с по-вредни забранените пластмасови прибори

Новини
12:45 - 19 Юли 2021
6902
Сменяме с по-вредни забранените пластмасови прибори

На 3 юли 2021 г. в Европейския съюз влезе в сила забраната за някои пластмасови продукти за еднократна употреба. Това са прибори, чинии, сламки, клечки за уши, пръчици за балони, бъркалки и още няколко вида изделия.

Решението беше взето от Европейския парламент преди 2 години, а целта е в следващите 5 години да се намали почти двойно използването на подобни продукти.

А безопасни и устойчиви ли са алтернативите им, които ни се предлагат?

Изчислено е, че над 8000 химикала ще бъдат използвани за производство и обработка на хартиени опаковки, стъклени и метални съдове, бамбукови кухненски съдове и други материали, предназначени за контакт с храни.

Докато присъствието на опасните химикали в хартиените и картонените опаковки за храни е добре документирано, относително малко се знае за използваните химикали в други материали за контакт с храни на растителна основа. Неотдавнашните изследвания доказаха обезпокоителното присъствие на пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS), хлоропропаноли и остатъци от пестициди в такива материали.

Учените свързват PFAS с тежки ефекти върху здравето

PFAS се използват широко за направата на опаковките на храни, облекло и други потребителски продукти, устойчиви на вода, мазнини и петна.

По този начин тези химикали могат да присъстват в хартия и други растителни материали - например като добавка към целулозния материал или като покриващ агент, използван при повърхностна обработка на крайния елемент, свързан с храните. Стратегия за химикали за устойчиво развитие ангажира ЕС да забрани всички PFAS, освен ако употребата им е от съществено значение за обществото и за намаляване на експозицията от храни, вода, въздух и други източници на околната среда.

През 2020 г. Дания стана първата европейска държава, която забрани умишленото използване на PFAS в хартия и други влакнести материали, предназначени за контакт с храни.

Предишни изследвания откриват наличието на тези замърсители в хартиени сламки.

Преобладаването на хлоропропанолите в други влакнести материали като остатъци от захарната тръстика не е добре документирано. Остатъците от пестициди могат да присъстват в хранителни продукти на растителна основа или като остатъци от пестицидите, използвани за отглеждане на захарна тръстика, палми и други естествени материали.

Прекомерната зависимост от пестициди в съвременното земеделие допринася за загубата на биологично разнообразие. Въпреки че Евросъюзът е установил строги процедури за регистрация на пестициди и максимални нива на остатъчни вещества в храните, законодателството на ЕС не регламентира изрично тяхното присъствие в опаковъчните материали за храни.

През юни 2018 г. специален документира, че съдовете за еднократна употреба от палмови листа могат да съдържат следи от отдавна забранения пестицид DDT заедно с биологични замърсители.

Опасни химикали в купички, чинии и сламки

Четири организации на потребителите - в Италия, Дания, Испания и Франция, са проучили присъствието на химикали в избрани алтернативи на добре познатите пластмасови изделия за еднократна употреба в различни европейски страни. В тестовете са използвани близо 60 различни изделия за еднократна употреба: 23 купички и чинии, направени от формовани естествени влакна, предимно от захарна тръстика, 18 сламки от хартия и 16 купички и чинии от палмови листа. 20 продукта са анализирани за избрани химикали - флуорирани съединения (PFAS) и хлоропропаноли, както и пестициди.

От 57 проби химикали са открити над препоръчаните лимити при 53% (30 проби).

Установено е, че няколко проби съдържат повече от един от анализираните химикали. В още 12 проби (21%) са открити или остатъци от пестициди, или флуорирани съединения и хлоропропаноли, близки до препоръчителните граници. От 41 продукта, анализирани за флуорирани съединения, 27 (66%) надвишават стойността на показателя.

Най-високата измерена концентрация на органичен флуор е била 2800 мг/ кг - или 140 пъти над стойността на показателя. 

Седем хартиени сламки съдържат органичен флуор, близък до референтната стойност. Това показва, че флуорираните съединения са били използвани умишлено в печатарските мастила или са присъствали като замърсител при високи нива, например в рециклирани материали.