Смешна присъда за зверски побой над бездомник

Пребитият Мирослав бил настанен в неврохирургия с контузия на мозъка

Новини
15:48 - 02 Септември 2020
1737
Смешна присъда за зверски побой над бездомник

Протест срещу оправдателна присъда за опит за убийство внесе Варненската окръжна прокуратура в Апелативния съд. От обвинението са недоволни от лекото наказание, наложено от окръжните магистрати на 43-годишен мъж, пребил жестоко скитник край необитаемата къща на майка си.

Кървавият инцидент се разиграл на 15 декември 2019 г. вечерта. Пострадалият Мирослав прескочил оградата на имота и взел от двора метално корито. Мъжът се препитавал с предаване на метални отпадъци, като с приходите си купувал и дрога. Свидетел на действията му станал подсъдимият Георги Ф., който пристигнал малко преди това с микробус, тъй като отглеждал три кучета в запустялата къща на майка си. Ядосан, Георги настигнал бездомника, повалил го на земята и му нанесъл над 20 удара с метална тръба. Мирослав закрещял от болка. Съседи чули виковете му, излезли на терасите си и призовали нападателя да спре побоя. Георги се качил на микробуса и потеглил, но малко по-късно се върнал отново и ритнал няколко пъти потъналия в кръв клошар. Линейка го откарала в болница, след като свидетели подали сигнал на тел. 112. Самият Георги също позвънил на спешния телефон и обяснил, че наркоман го е нападнал с нож.

Пребитият Мирослав бил настанен в неврохирургия с контузия на мозъка и други травми по главата и тялото и с опасност за живота. Благодарение на усилията на лекарите той оцелял, а прокуратурата повдигнала обвинение срещу Георги за опит за убийство. Състав на Варненския окръжен съд обаче оправдал подсъдимия за това престъпление и в условията на съкратено съдебно следствие го осъдил на 2 г. лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок за нанесена средна телесна повреда. Предявеният от Мирослав граждански иск за претърпени имуществени и неимуществени вреди бил оставен без уважение като недоказан.