Сметанова супа с репички (и листенцата от репички)
за 6 порции, 30 мин
Продукти
3 връзки репички
200 г картофи
1 шалот или друг по-дребен лук
1 с.л. масло
900 мл зеленчуков бульон
100 г заквасена сметана или изцедемо кисело мялко
сол, черен пипер и индийско орехче
Приготвяне
Заделят се 10 цели репички.
Останалите се нарязват на дребно заедно с по-нежните листенца на репичките.
Обелените картофи се нарязват на кубчета.
Обеленият шалот се наситнява и се запържва няколко леко в разтопеното масло.
Добавят се картофите, нарязаните репички и листата им и се сотира всичко още 3 мин.
Сипва се бульонът, оставя се да кипне и се готви на тих огън 20 мин.
5 репички се нарязват на кръгчета, останалите 5 – на кубчета.
Супата се пасира и се разбърква със заквасената сметана.
Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Разбърква се с репичките на кубчета. Гарнира се с репичките на кръгчета.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.