Социалистът с ролс-ройла Бенчо Бенчев ще се лекува в Турция

Топ
16:22 - 08 Юли 2020
4507
Социалистът с ролс-ройла Бенчо Бенчев ще се лекува в Турция

Социалистът-милионер Бенчо Бенчев ще се лекува в Турция. Чрез видеоконферентна връзка от Софийския затвор днес в Бургаския районен съд бе разпитан несебърският бос Димитър Желязков - Очите по делото срещу зърнения бос, прочул се с ролс-ройса за 300 бона, съобщиха от предсцентъра на съда.

Бенчо Бенчев е обвинен в укривателство на Митьо Очите, както и в незаконно притежание на боеприпаси. По време на разпита несебърският разбойник изцяло е потвърдил версията на Бенчев, че двамата се срещнали случайно в Гърция през август, 2018 г., след което отпътували за Турция с автомобила на Бенчев. Желязков, разпитан в качеството си на свидетел, заявил, че не е нощувал в един хотел с Бенчев в Истанбул, каквато е тезата на прокуратурата.

Защитата на Бенчев отново направи искане съдът да му позволи да пътува за Турция, където имал уговорени медицински прегледи на 16 юли и 5 август. Адвокатите се аргументираха с факта, че подсъдимият не се е възползвал от предното разрешение на съда да пътува до Турция, тъй като при евентуално пътуване до тази държава и завръщането си е трябвало да бъде поставен под 14-дневна карантина заради пандемията от коронавирус. А това би попречило Бенчев да се яви на предварително насроченото за 8 юли съдебно заседание.

Въпреки позицията на прокуратурата, според която искането е неоснователно, съдът разреши на Бенчев временно да напуска многократно пределите на България за срок на връщане до 29.09.2020 г., за преглед и консултация в болница в Истанбул.

Магистратите се обосноваха с безупречното процесуално поведение на подсъдимия, както и с времевия период между двете уговорени посещения на турски болници и задължителната 14-дневна карантина. Определението на съда може да бъде обжалвано или протестирано пред окръжния съд. Следващото заседание по делото продължава на 30.09.2020 г., с изслушване на свидетели.