Социолог: 9 партии с шанс да влязат в парламента

Ще се търси надпартийна и по-скоро експертна форма на управление, прогнозира Добромир Живков

Новини
10:47 - 27 Септември 2022
4481
Социолог: 9 партии с шанс да влязат в парламента

Наблюдавайки динамиката на развитие, не бих изключил вероятността от 9-партиен парламент. Това каза в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви социологът Добромир Живков. Той обаче призна, че не може да се определи дистанцията между първата и втората политическа сила на изборите на 2 октомври.

Според него тя ще е над 6% в полза на ГЕРБ – СДС. Той представи данните от новото национално проучване на „Маркет линкс“, което е проведено сред 1024 лица над 18 г. в страната, в периода 17 – 23 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

„Трудно е да отговорим каква ще е разликата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ с висока степен на точност и това се дължи най-вече заради трудната предвидимост и мобилизацията на партията на Кирил Петков“, обясни Живков.

„Картината между двете политически сили изглежда по много сходен начин с предходните избори през ноември. Сега обаче ситуацията е различна. Липсва в обществото тази консолидация за търсене на промяна в модела за управление на страната. Затова не може да очакваме такава изненада“, добави той.

Тогава социолозите даваха предимство на ГЕРБ, но се случи обрат, припомни пък водещият.

При „Продължаваме промяната“ както има белези да успешна мобилизация, така и може да отчитаме и загуба на доверие в неделя, заяви социологът.

„По-ниската избирателна активност работи за партиите с твърди ядра – ДПС, ГЕРБ, БСП и „Демократична България“, добави той.

„Изправи се БГ“ стоеше много периферно при предишните ни проучвания, но сега успява да навакса. Набрала е инерция. Въпросът е доколко оставащите дни до края на кампанията ще са достатъчни за привличане на още симпатизанти“, изтъкна Живков.

Според изследването „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, „Български възход“ на Стефан Янев и „Изправи се България“ на Мая Манолов остават под бариерата от 4%, но имат шанс да бъдат парламентарно представени.

Намалява доверието в политиците, с изключение на Бойко Борисов, който си връща част от народната любов.

„Има две доминиращи теми. Едната е справяне с кризите, страховете от обедняване, от непредвидимостта на ситуацията, а другата – консенсусът за промяна на системата на управлението“, обясни социологът.

„Оптимист съм, че ще бъде намерена формула за съставяне на правителство. Въпреки обвиненията между партиите очакванията за формирането на кабинет и за повече предвидимост в управлението на страната ще доведат до промяна в поведението на политическите сили. Ще се търси надпартийна и по-скоро експертна форма на управление“, прогнозира той.

Според него избирателната активност ще е 50%.