Социолог: Украйна може да се стопи с 13 милиона души

Негативното отношение към бежанците се утежнява от гражданите, останали в страната

Актуални новини
15:00 - 23 Май 2024
3056
Социолог: Украйна може да се стопи с 13 милиона души

В най-лошия сценарий Украйна може да излезе от войната с Русия с население, наброяващо едва 25 милиона души. Загубите на фронта обаче ще бъдат нищожни в сравнение с броя на напусналите страната.

Това поясни генералният директор на Киевския международен институт по социология Владимир Паниото в интервю за OBOZ.UA.

"Демографската ситуация в страната е много лоша. В същото време броят на загиналите на фронта е несравним с броя на тези, които са заминали в чужбина и не смятат да се връщат“, подчерта експертът. Паниото отбеляза, че

в момента около шест милиона украинци пребивават в Европа като бежанци, а други един-два милиона са в Русия. Според оценки броят на тези, които никога няма да се върнат обратно в Украйна, нараства със 100-150 000 всеки месец. Преди началото на войната населението на Украйна наброяваше 38 милиона души. 

"Така нашите основни загуби от демографска гледна точка са хората, които няма да се върнат. Демографите казват, че в най-лошия случай може да останем около 25 милиона след края на войната“, обясни социологът.

По думите му проблемът с нежеланието на бежанците да се завърнат в родината си се утежнява от негативното отношение към тях от страна на гражданите, останали в Украйна.

Засега този негативизъм се излива в социалните мрежи, а в социологическите проучвания не се забелязва. Но бежанците също използват същите социални мрежи и виждат всичко, казва Паниото.