СОФИЯ изследва от Чили съседна галактика

Техномания
16:33 - 01 Април 2022
1353
СОФИЯ изследва от Чили съседна галактика

Телескоп на самолет прелиташе високо над Чили в нощните часове в продължение на месец, за да наблюдава част от Вселената като част от усилията на учените да установят как се раждат звездите, съобщи Ройтерс.

Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия (СОФИЯ) на НАСА, най-съвременен Боинг 747, оборудван с телескоп за наблюдение на целия инфрачервен спектър, пристигна в Чили през март. Това е първата мисия на СОФИЯ в Южна Америка, цитира БТА.

"Ние сме инфрачервена обсерватория и запълваме празнините между видимата светлина и рентгеновата светлина за астрономите, които изследват Вселената", каза Ед Хармън, мениджър по операциите на СОФИЯ.

Основната цел на обсерваторията в Чили е да събере данни за Големия Магеланов облак - една от най-близките галактики до нашия Млечен път, която е видима за наблюдение от Сантяго. Екипът събира данни за множество космически обекти, видими единствено от южното полукълбо на Земята. Двуседмичната мисия на СОФИЯ в Чили започна на 18 март.

"Мисията тук, в Чили, ще ни помогне да направим заключения и да завършим научно предложение , надяваме се да съставим в близко бъдеще и важна научна публикация за характеристиките на Големия Магеланов облак", каза Хармън.

СОФИЯ лети на височина 13 700 м , на ръба на атмосферата, която блокира повечето инфрачервени лъчи. На нужната височина телескопът с диаметър 2,5 метра може да наблюдава небето и да записва данни, с които учените да анализират и да се опитат да разгадаят как се раждат звездите.