София връща Мемориала на Първи и Шести пехотен полк

Едно време
18:32 - 20 Април 2023
6208
София връща Мемориала на Първи и Шести пехотен полк

Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство” организира среща за обсъждане на проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк, съобщиха от общината. Дискусията ще послужи за основа на подготвяния архитектурен конкурс по Закона за обществените поръчки.

Техническото задание поставя изисквания за естетическа, емоционално въздействаща, но и безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде показана историческата и културната памет за загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове. Заданието е изготвено от екип на „Национален център за териториално развитие“ ЕАД след проведена процедура по реда на Закона за обществените поръчки.

Обсъждането ще се проведе на 26 април 2023 г. (сряда) от 17:30 ч. в  Съюза на архитектите в България на ул. „Кракра“ 11 в София.

Мемориалът на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия е пазил имената на около 3000 войници, подофицери и офицери, загинали в Сръбско-българската война (1885 г.), двете Балкански войни (1912 – 1913 г.) и Първата световна война (1914 – 1915 г.).

На 28 октомври 1934 г. цар Борис III открива войнишкия мемориал по повод 50-та годишнина от формирането им и като знак за признание към героизма на полковете, наречени Софийската „желязна“ дивизия, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. Монументът се състои от три стени във формата на буквата П с размери - 21 м височина и 11 м ширина. Акцент в композицията е бронзова статуя на лъв, държащ карта на Санстефанска България.

Дясната мемориална стена на монумента е разрушена при бомбардировка над София на 10 януари 1944 г. Оцелелите плочи са демонтирани през втората половина на 60-те години на ХХ в. при строителството на модна къща „Лада", а при изграждането на Националния дворец на културата (НДК) през 1980 г. паметникът е напълно премахнат. Запазените плочи (около 180) са предадени за съхранение в Националния военноисторически музей.

През 2014 г. Столичният общински съвет приема решение за възстановяване на мемориала на историческото му място – в градинката на НДК, където беше монументът „1300 години България“. На 2 ноември 2017 г. е извършен монтаж на фигурата на лъва в оформения пиедестал, възстановен както е бил при откриването на войнишкия паметник.