Софийската опера организира мащабен Вагнеров фестивал през новия сезон

Две български заглавия - "Изворът на белоногата" и "Рилският пустинник" ще бъдат поставени на сцената

Култура
22:22 - 18 Октомври 2022
3118
Софийската опера организира мащабен Вагнеров фестивал през новия сезон

Премиера на две български музикални произведения ще има през новия сезон през 2022/2023 г. в Софийската опера и балет, съобщи на среща с медиите директорът на трупата акад. Пламен Карталов.

На 28 януари 2023 г. е премиерата на балета "Изворът на белоногата" от Александър Райчев (1922-2003) по едноименната поема на Петко Р. Славейков (1827-1895), и по повод 150 години от публикуването на творбата и 100 години от рождението на композитора.

Още едно българско заглавие ще бъде поставено за първи път у нас - "Рилският пустинник". Музикалната поема е по текст на Тихомир Павлов (1880-1937) и музика на отец Кирил Попов, който също присъства на пресконференцията. Анонсът за премиерата на "Рилският пустинник" бе направен в навечерието на 19 октомври, когато Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Рилски - скромния отшелник от Рила планина, който е смятан за небесен покровител на българския народ. Премиерата на произведението пък ще е на 11 май догодина - в деня, когато църквата чества паметта на Светите братя Кирил и Методий.

"Произведението е написано през 1937 година от известния български поет, писател, общественик Тихомир Павлов. Тази поема за житието на свети Иван Рилски е одобрена официално и препоръчана от тогавашното Министерство на просветата", разказа отец Кирил Попов.

По думите му тази поема е за вдъхновение, за укрепване на вярата и най-вече - да имаме радост в Господ. "Ние сме наследници на великани на духа. Не сме случайни. За мен беше огромна духовна радост и чест да представя тази музикална поема - за да могат повече хора да се запознаят и да чуят тези боговдъхновени текстове", каза още отецът. Той припомни, че същият автор е написал и либретото на операта "Страхил войвода", по музика на Петко Наумов, бивш директор на операта.

Самият отец Кирил Попов представи музикалното произведение пред медиите на път за Рилския манастир, където замина за празника на Свети Йоан Рилски.

През ноември е премиерата на операта "Дама пика", заглавие, което не е играно от над 35 години на сцената на Софийската опера, съобщи още маестро Пламен Карталов. Режисьор на постановката е Вера Петрова. 

В репертоара, на 10 февруари 2023 г., се връща концертното изпълнение на "Фиделио" от Бетовен с участието на Курт Ридъл, Габриела Георгиева и още много добри изпълнители, добави директорът на Софийската опера.

Връщаме една нова сценична версия на "Севилският бръснар" от Росини под режисурата на Нина Найденова, копродукция с Пловдивската опера, съобщи акад. Карталов. Премиерата е предвидена за 2 март 2023 г.

Друг акцент в репертоара на Софийската опера през новия творчески сезон е организирането на мащабен Вагнеров фестивал по повод 210 години от рождението на великия германски композитор и мислител. В Софийската опера ще бъдат показани всички опери на Рихард Вагнер, поставяни на нейната сцена. Всички те са под режисурата на акад. Карталов, който е всепризнат познавач на творчеството на германския композитор.

Очаква се фестивалът, който ще продължи от 8 до 30 юли 2023 г. дя привлече хиляди почитатели на Вагнер от България, Европа и от света. Зрителите ще може да видят "Рейнско злато", "Валкирия", "Зигфрид" и "Залезът на боговете" от тетралогията "Пръстенът на Нибелунга", "Тристан и Изолда", "Парсифал" и "Летящият холандец". Пламен Карталов е автор и на книгата "Моят Вагнер", в която описва историята на поставянето на прочутата тетралогия на Рихард Вагнер на българската оперна сцена.

И през идната година Софийска опера ще организира фестивалите "Музи на водата" на езерото Панчарево, "Опера на върховете" на Белоградчишките скали, "Опера в парка" в парка на Военна академия в София, "Портал на два свята" в крепостта Цари Мали град край село Белчин и традиционните "Концерти на бебоци" в Софийската опера и в Военна академия.

132-ият сезон на Софийската опера и балет беше открит по традиция с българската оперна сатира от Лазар Николов "Чичовци", а поводът – 100 години от рождението на композитора. Заглавието остава в афиша на театъра.

Както Lupa.bg вече съобщи от този сезон балетната трупа на Софийската опера има нов художествен ръководител – това е примабалерината Марта Петкова. Въпреки новата си позиция талантливата артистка няма да слезе от сцената като балерина, увериха и тя, и маестро Пламен Карталов.

Директорът на Софийската опера увери, че в репертоара са застъпени класически и нови оперни и балетни заглавия, както и мюзикъли и всеки зрител може да открие в богатия афиш на театъра това, което му допада най-много. Той на няколко пъти припомни, че докато целият свят беше затворен по време на пандемията, включително всички театри по света, то Софийската опера не спря своята работа и намери начин да играе спектакли, така че и артистите да имат работа, и зрителите да са щастливи.

Софийската опера излъчи в социалните мрежи голям брой видеозаписи на свои представления. "Ние не спряхме да бъдем в контакт с нашия скъп зрител и артистите пък да видят от видеопрожекциите какво те са направили, защото това е невероятна дейност - толкова богата, толкова разнообразна, на толкова много места", допълни маестро Карталов и добави, че Софийската опера работи максимално и добре организирано и с правилно разпределение на творческия колектив.

Операта и балетът не може да бъдат консервирани в една сграда. Те трябва да се отворят към най-широка публика, особено днес в епохата на дигиталното нахлуване на информация, постоянно с телефончетата всеки един е обсебен и от нищо като че ли не се интересува, освен да бъде самия себе си и в социалния свят, такъв какъвто за хубаво или за лошо се предлага от тези електронни средства на контакт със света", анализира съвременната ситуация режисьорът.

Пред Lupa.bg акад. Пламен Карталов изрази надеждата, че през новия сезон ще има ръст на чужденците, почитатели на операта, които до 2020 г. традиционно организирано или индивидуално посещаваха спектаклите в София, както и фестивалите, организирани от Софийската опера.

"Ние работим с туроператорите, които са нашата огромна подкрепа, за да има публика от чужбина, а те пък са във връзка с техните колеги. Без туристическите агенции не може да има пълни зали. Ние искаме да работим и с цялата страна. Виждали сме кервани от автобуси от малки градчета, от околни селца и градчета, които идват на опера в София", коментира директорът на Софийската опера в отговор на въпрос на Lupa.bg. 

"Имахме планирано гостуване в Япония, осмо по ред, много е сложно с настаняването на големи състави по хотелите", обясни пред Lupa.bg маестро Карталов по повод евентуални скорошни турнета на Софийска опера в чужбина. В Токио имат огромно желание да посрещнат трупата на Софийска опера и я чакат с нетърпение, но заради все още действащите в Страната на изгряващото слънце забрани, свързани с ковид, на този етап пътуването на столичната опера е възпрепятствано.

Акад. Пламен Карталов изтъкна, че в момента театрите по света успяват да напълнят залите на 60%, докато посещаемостта на повечето спектакли на Софийската опера достига 90-100%. Това се отнасяше за всички постановки на четирите открити сцени през изминалото лято, които бяха напълно изкупени. 


Снимки: Агнес Методиева