Соня Йончева получи отлични рецензии след рецитал във Виенската опера

На българската прима акомпанира прочутият Малкълм Мартино

Актуални новини
16:11 - 12 Октомври 2024
6345
Соня Йончева получи отлични рецензии след рецитал във Виенската опера

На 1 октомври – Световния ден на музиката - при огромен успех и възторжени аплаузи на публиката, в залата на Виенската Щатсопер се състоя рецитал на оперната прима Соня Йончева в клавирен съпровод на Малкълм Мартино.

Тази изява беше в рамките на концертен цикъл на Виенската опера, включващ в своя афиш солови рецитали на известни изпълнители, представители на световния оперен елит. След блестящата изява на Соня Йончева през ноември и декември предстоят самостоятелни концерти на Прити Йенде и Ервин Шрот.

Текст, включен в програмната брошура за концерта, представя българския сопран като „оперна звезда с международна известност, гастролираща на сцените на най- престижните театри по света, чиято незабравима вокална интерпретация се посреща с еднакъв възторг от публика и критика“.

Талантът на Соня Йончева впечатли виенските меломани още през 2013 г. при дебюта й тук в операта „Ромео и Жулиета“ от Гуно под палката на Пласидо Доминго. “Дойде, пя и победи“ беше едно от безапелационните заглавия тогава в австрийската музикална преса. През годините българската оперна прима се завръща триумфално на сцената на Виенската държавна опера в ролята на Маргарита във „Фауст“ на Гуно, като Тоска от едноименната опера на Пучини и Чо-Чо-сан от „Мадам Бътерфлай“. 

На 1 октомври Соня Йончева представи в своя рецитал изцяло италиански репертоар, подбран с  финес. Неин сценичен партньор на рояла беше изключителният шотландски пианист Малкълм Мартино - световно признат за един от най-добрите и уважавани акомпанятори.

В първата част на концерта бяха включени песни от Джакомо Пучини, Джузепе Мартучи, Франческо Паоло Тости и Джузепе Верди, а след паузата прозвучаха 4 арии от опери на Пучини, някои от които коронни роли за Соня Йончева: Романс на Анна от операта „Вилиси“, арията на Тоска „Vissi d’arte“, ария на Мими от трето действие на операта „Бохеми“ и ария на Чо-Чо-сан от второ действие на „Мадам Бътерфлай“.

Изданието Online Merker озаглави своята статия: „Рецитал на Соня Йончева - от лиричен песенен стил до драматични оперни акценти“. Рецензията очертава нюансите в интерпретацията на различните творби – от идилично звучене до емоционален изблик. Авторът Манфред Шмид специално откроява песента „Al folto bosco, placida ombria“ на Джузепе Мартучи и смята, че тя е в тон с чувството за драматизъм, което характеризира оперната прима Соня Йончева, а в допълнение с нейната изтънчена вокална техника, въздействието на интерпретацията оставя трайно впечатление.

По повод звученето на двете песни "L'ultimobacio" и "Ideale" от Франческо Паоло Тости, изданието Online Merker пише:
"Те бяха представени трогателно от Соня Йончева с нейния носещ мекота, сияен глас. Сопраното пленява със спираща дъха нежност." Авторът на рецензията акцентира и върху изпълнението на романса от операта "Вилиси": "В тази нежна музика Соня Йончева впечатляващо разгръща емоциите на Анна - от ведрото съзерцание до сладостно очакване на радостта от любовта“. Статията отбелязва емоционалния заряд и дълбоко вътрешно чувство в интерпретацията на арията на Тоска и Чо-Чо-сан, както и на трите биса, с които ентусиазирано аплодиращата публика беше възнаградена: огнената „Хабанера“ от „Кармен“, арията "O mio babbino caro" от операта "Джани Скики" и ария на Манон от второ действие на едноименната опера от Масне.

Австрийският ежедневник Die Presse акцентира в своята рецензия за концерта на великолепната творческа симбиоза между Соня Йончева и Малкълм Мартино, които многократно са представяли съвместно на сцена тази програма. В статията на Марион Айгъл четем:
"На рояла Малкълм Мартино подготвяше звуковата платформа за певицата, дишаше с нея, ускоряваше или забавяше темпото в пълен унисон с Йончева. А тази певица знае как да завладее дори голяма празна сцена – с очарователна комбинация от грандиозни жестове и естественост. Тембърът на нейния сопранов глас бе плътно обагрен, звучеше едновременно сладко и привлекателно горчиво.“ 

Изданието Kronen Zeitung озаглави своята статия: "Соня Йончева е любимка на оперните фенове. Овации, викове "Браво!" и изправена на крака публика са гарантирани.“

Безспорно австрийските меломани очакват с интерес предстоящите изяви на Соня Йончева във Виенската Щатсопер. През сезон 2024/2025 г. тя ще гастролира на тази сцена в общо три заглавия - през февруари 2025 г. в операта „Тоска“ от Пучини, в която ще й партнира тенорът Пьотр Бечала; през март ще има звездна изява в премиерната постановка на "Йоланта" от Чайковски с режисьор Евгений Титов и под диригентството на Туган Сохиев, а през месец април ще се превъплати в образа на Мадалена от операта "Андре Шение" на Джордано.