СОС се дърпа за обезщетенията за разменените бебета

Съдът щял да определи неустойката за семействата - те искат по 300 бона

Общество
09:32 - 17 Януари 2023
3711
СОС се дърпа за обезщетенията за разменените бебета

Обезщетенията за разменените бебета в болница „Шейново“ ще бъдат определени след съдебно дело и едва след това те ще бъдат отпуснати от бюджета на Столична община. Това стана ясно днес от изявления на общински съветници в СОС. "Шейново" е общинска и предявените от двете семейства претенции трябва да бъдат платени от градската управа.

„Това са едни от най-трудните случаи, когато трябва да се вземе решение по справедливост. В такива случаи компетентен е българският съд, който изяснява фактическата обстановка с множество разпити“, заяви по Би Ти Ви заместник-шефът на здравната комисия в СОС и съветник от БСП Милка Христова, която е и юрист.

Досегашната наша практика е да одобряваме търговските отношения на нашите дружества, но когато се приключи цялата законова процедура и имаме налице съдебна преценка. В такива случаи ние обикновено даваме съгласие с цел да се спести публичен ресурс - допълнителни разноски по изпълнителното производство“, коментира още Христова.

Вчера адвокатите на двете семейства с разменени бебета съобщиха, че ще искат обезщетение от общо 600 000 лв. Предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение.

Парите ще бъдат осигурени от бюджета на София, заяви общинският съветник и също член на здравната комисия Яна Тодоранова. Тя също подчерта, че преди това ще трябва да се мине през съдебен контрол.

“Процедурата е много ясно разписана. Човешкото страдание може много трудно да бъде остойностено. Важно е, че вече има троен контрол в болницата, така че в следващи случаи рискът от подобна грешка да се сведе до минимум”, коментира и председателят на здравната комисия в СОС д-р Антон Койчев.