Спасиха повече от 300 мигранти край Канарските острови

Десет души, сред които бременна жена и бебе, са изпратени в здравни центрове

ЕС
16:01 - 26 Януари 2022
1720
Спасиха повече от 300 мигранти край Канарските острови

В сряда испанската морска спасителна служба прибра повече от 300 мигранти, които се опитваха да стигнат до Канарските острови в разнебитени лодки, а девет от тях се държаха за полупотънал надуваем съд. Това предаде Ройтерс.

Спасителната служба заяви, че не знае за случаи на удавяне, за които съобщи правозащитна организация. Хелена Малено, основател на групата за наблюдение на миграцията Walking Borders, твърди, че 18 души са загинали, опитвайки се да извършат опасното пътуване до остров Лансароте от Африка.

Общо 319 мигранти са били спасени от шест лодки, включително една, в която имало 120 души, и са били отведени в Лансароте и Гран Канария. Кадри на Ройтерс показват как десетки хора, увити в червени одеяла, пристигат на пристанището в Аргинегин със спасителна лодка и как спасители в защитни костюми им помагат да слязат от нея на кея.

Десет души, сред които бременна жена и бебе, са изпратени в здравни центрове, но никой от тях не е с опасност за живота.

Островите край бреговете на Западна Африка се превърнаха в основна дестинация за мигрантите, които се опитват да достигнат Испания. През 2021 г. на Канарските острови са пристигнали нелегално общо 22 316 бежанци в сравнение с 23 271 през предходната година.