Спец(ов)звено в НАП ще бори прането на пари

Шефът на агенцията поема надзора в областта на хазарта и свързаните с него дейности

Топ
16:53 - 18 Август 2023
3505
Спец(ов)звено в НАП ще бори прането на пари

Нов отдел "Превенция и противодействие срещу изпирането на пари" е сформиран в НАП, съобщават от приходната агенция.

Спецзвеното във ведомството, управлявано от Румен Спецов, е създадено в изпълнение на Закона за хазарта и Закона за мерките срещу изпирането на пари, според които държавният надзор в областта на хазарта и свързаните с него дейности се осъществява от изпълнителния директор на НАП, обясняват от агенцията.

Отделът е към дирекция "Надзор върху хазарта и хазартните дейности".

С измененията на Закона за хазарта, обнародвани в "Държавен вестник", брой 69 от 4 август 2020 г., законодателят вмени държавния надзор в областта на хазарта и свързаните с него дейности да се осъществява от изпълнителния директор на НАП, а Законът за мерките срещу изпирането на пари определя НАП като надзорен орган по отношение на организаторите на хазартни игри, получили лиценз за такива дейности на територията на България, припомнят от приходната агенция. В тази връзка от НАП отбелязват разработеното от тях Становище по прилагане на разпоредбите на законите за

мерките срещу изпирането на пари и за мерките срещу финансиране на тероризма от организаторите на хазартни игри.

Припомня се още, че през януари 2020 г. България обяви завършването на първата си цялостна Национална оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм. Оценката се извършва в съответствие с методиката на Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF) и Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа. От НАП отбелязват и Доклада за национална оценка на риска, анализиращ вътрешните и външни рискове от изпиране на пари и финансиране на тероризъм,

изготвен от постоянно действащата междуведомствена работна група, в която участват експерти от НАП, МВР, ДАНС, КФН и други държавни ведомства.

Отбелязва се още приетия от междуведомствената работна група през февруари тази година доклад за актуализиране на Национална оценка на риска. Работната група извърши преглед на констатираните от Комитета MOVEYVAL слабости в превантивното законодателство срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма и изготви проект на промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, чрез който да се отстранят тези слабости, отбелязват от приходната агенция.

Непрекъснатото развитие на заплахите и уязвимостите в това отношение, налага периодичната актуализация на Националната оценка на риска, се посочва още в съобщението.

В резултат на приетия на 18 май 2022 г. доклад за България, в момента към страната ни се прилага “Процедура на засилен мониторинг” на Комитета MONEYVAL.

Периодът на наблюдение от страна на FATF приключи през юни тази година, когато България докладва напредък, след което FATF ще прецени дали са налице основания да включи страната ни в поддържан от нея списък на държави под засилен мониторинг (т.нар. "сив списък" на FATF), се припомня в съобщението.

От НАП посочват още, че всички граждани и организации, които имат съмнения или информация за схеми за изпиране на пари и нередности в хазарта, могат да подават сигнали на специално създадения от приходната агенция електронен адрес: [email protected].