Спешна помощ отказала линейка за 5-годишно дете

Здраве
08:25 - 13 Ноември 2019
14625
Спешна помощ отказала линейка за 5-годишно дете

Диспечерка на телефон 112 отказала да изпрати линейка за 5-годишно дете, на което се появило обрив. Случаят е от понеделник, когато майката на хлапето се обадила на спешния телефон.

"В понеделник към 11 часа детето получи не обрив, ами нещо като пришки. За няколко минути те обхванаха цялото му лице от дясната страна, като обривите се разпространиха по цялото тяло и детето вече беше с отоци", разказа жената в ефира на Нова телевизия.

Разбира се, аз не съм медицинско лице, намазах детето си с противоалергичен крем. Обадих се на 112. Казаха ми, че това е вероятно някаква шарка и отказаха да изпратят линейка за 5-годишното ми дете. Изпаднах в паника!, казва жената.

Тя изпаднала в шок, когато разбрала, че линейка няма да дойде.

Майката закрала детето си в "Пирогов".

Детето ми е по-добре. Повлиява се от назначеното лечение, каза тя.

"Реакцията на диспечерката е абсолютно нормална. В записа майката не обяснява нищо друго, освен за поява на няколко пришки. Детето е отишло в "Пирогов" 4 пришки", обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

По думите ѝ, Спешна помощ обслужва наистина спешни животозастрашаващи състояния, а не пришки.

Адекватната реакция на майката би следвало да бъде да се да се обади на личния лекар, защото назначение на такова лечение може да стане и по телефона, подчерта тя.

В същия ден екипите ни са обслужили 234 адреса, които наистина са били с животозастрашаваща симптоматика, обясни Сунгарска.