СПЕШНО! Търсят плазма за известен кинодеец

Проф. Людмил Христов се бори с коронавируса в Инфекциозна болница

Здраве
12:31 - 03 Ноември 2020
7493
СПЕШНО! Търсят плазма за известен кинодеец

Известният кинооператор, фотограф и преподавател в Нов български университет проф. Людмил Христов е заразен с коронавирус и се бори за живота си в Инфекциозна болница в София, съобщиха неговите близки. Спешно се търсят дарители на кръвна плазма, чрез която лекарите да се опитат да спасят кинотвореца от опасната зараза.

"Скъпи приятели, проф. Людмил Христов, наш скъп приятел и ръководител на департамент "Кино, реклама и шоубизнес" в НБУ, се нуждае спешно от даряване на кръвна плазма! Молим всички, които са подходящи донори, прекарали вируса в последните 40 дни да се обадят в Инфекциозна болница, където той е настанен или да се свържат със сдружението "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма", споделиха приятели и колеги на професора по операторско майсторство.

На тези телефони може да се получи информация относно даряването на плазма: 0888 328 176 - д-р Стефановски и 0886 772 249 - д-р Павлов, съобщиха близките на Людмил Христов.

Той е оператор на десетки филми, сред които “Печалбата”, реж. Маги Халваджиян, "Принцът и просякът", реж. Мариана Евстатиева - Биолчева, "Руслан и Людмила", реж. Марияна Евстатиева, продуцент БНТ. Участва в повече от 40 игрални филма като осветител, ръководител художествено осветление, асистент-оператор и втори филмов оператор. През 1993 основава и ръководи департамент ”Кино, Реклама и Шоубизнес” в НБУ.

Людмил Христов стартира своята кариера в киното от най-ниското стъпало - осветител. Достига до шефската позиция в осветителската група - бригадир-осветител. После е асистент оператор, втори оператор и същевременно - студент по операторско майсторство във ВИТИЗ - сегашния НАТФИЗ. Участие в десетки филми, хиляди изминати километри с колите на филмовите продукции, десетки и стотици хиляди метри заснет материал в сътрудничество с най-великите български кинотворци. Постепенно идват филмите, в които Людмил Христов е титуляр оператор - документални, игрални, тв сериали.