СПИН уби изявения анти-СПИН активист Лари Крамър

Нещо за четене
09:38 - 28 Май 2020
3766
СПИН уби изявения анти-СПИН активист Лари Крамър

Лари Крамър — американски драматург, автор, филмов продуцент, защитник на общественото здраве и активист за правата на ЛГБТ хората е починал на 84 години от пневмония, предадоха световните агенции. 

Крамър започва кариерата си като пренаписва сценарии, докато работи за Columbia Pictures, което го отвежда в Лондон, където той работи с United Artists. За сценария на филма “Влюбени жени” Крамър получава номинация за “Оскар”. Смесени и противоречиви отзиви получава за романа си “Педали” (1978 г.), в който той описва безразборните секс контакти в гей общността през 70-те години.

Крамър става свидетел на разпространението на болестта, позната по-късно като СПИН, сред приятелите си през 80-те години. Съосновава движение за здравни грижи на гей мъжете, което по-късно се превръща в най-голямата здравна частна организация в света, подпомагаща хората, живеещи със СПИН.

Есето му “1112 и продължаваме да броим” привлича вниманието към епидемията от СПИН сред американците през 80-те години на миналия век и кара здравните власти да предприемат мерки срещу бурното разпространение на болестта в онези дни.

Крамър става претендент за наградата “Пулицър” за пиесата си The Destiny of Me (1992) и става двукратен носител на нагадата “Оби”.

През 2002 г. В интервю за PBS Лари Крамър потвърди, че е ХИВ позитивен.

На снимката: Мат Бомър, Райън Мърфи, Джулия Робъртс, Лари Крамър и Марк Ръфало на премиерата на “Нормално сърце” през 2014 г. Филмът е базиран на едноименната пиеса на Крамър от 1985 г.