Спряха 33 тона съмнително месо от Северна Македония

То е получено с редовни документи, но тъй като е замразено, са взети проби за микробиологично изпитване

Общество
13:20 - 13 Април 2023
1448
Спряха 33 тона съмнително месо от Северна Македония

Откриха 33 тона съмнително месо от Северна Македония. То е получено с редовни документи, но тъй като е замразено, са взети проби за микробиологично изпитване за доказване на безопасността му. Това съобщи заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков на брифинг в Министерството на земеделието днес, на който бяха представени данни за извършените проверки във връзка с настъпващите Великденски празници.

Охладеното месо с произход Северна Македония е около 200 тона, взети са проби от всяка пратка и те са съответстващи. Другото охладено месо на нашия пазар е с произход Хърватия и замразено месо с произход Нова Зеландия.

"Имаме и друг случай от вчера – 53 агнешки трупчета, открити в обект".

До засилените проверки се стигна след скандала около вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден.

Внесените в България яйца от Полша са около 3 млн. броя, от Украйна са около 1 млн., като от всяка пратка са взети проби и не са установени несъответствия. Има био яйца от Унгария и от Латвия, но те са малко.

Преобладаващото месо в магазините е българско, а вносът върви основно към част от веригите. Проверките продължават и по време на празниците, допълниха още от ведомството.