Спряха продажбата на важни лекарства

От Българското дружество по ендокринология заявиха, че са запознати с проблема

Новини
08:12 - 01 Октомври 2022
6517
Спряха продажбата на важни лекарства

Преустановена е продажбата на единствените две лекарства на българския пазар, съдържащи активното вещество Тиамазол (Thiamazole), които служат за лечение на свръхактивност на щитовидната жлеза, потвърждават от Министерството на здравеопазването. 

За проблема с липсващите в аптечната мрежа медикаменти Metizol (INN Thiamazole) и Thyrozol сигнализираха читатели на БТА. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов потвърди за проблема. 
„На българския пазар не се разпространяват други разрешени за употреба лекарствени продукти, съдържащи активното вещество Thiamazole, поради което препоръчваме пациентите да се обърнат към лекуващия лекар за смяна на назначената им терапия“, препоръчаха от министерството.  

От Българското дружество по ендокринология заявиха, че са запознати с проблема. От там добавиха, че на българския пазар няма друго лекарство с активно вещество Thiamazole за лечение на свръхактивност на щитовидната жлеза. Това означава, че пациентите няма с какво да се лекуват, което може да доведе до влошаване на състоянието им. Някои ендокринолози са посъветвали пациентите си да търсят медикаменти в съседните държави – Румъния, Гърция, Турция и Сърбия.