Спряха разделянето на "Тошиба" на две части

Оперативното ръководство на японския индустриален конгломерат искаше да отдели бизнеса с полупроводникови компоненти

Новини
12:38 - 24 Март 2022
2117
Спряха разделянето на "Тошиба" на две части

Акционерите на японския индустриален конгломерат Toshiba Corp. отхвърлиха плана на ръководството за разделяне на бизнеса на две части.

Това се дължи на силната съпротива на чуждестранни акционери. Някои от тях искат компанията да бъде продадена на най-високата цена, пише The ​​Wall Street Journal.

През февруари оперативното ръководство на Toshiba обяви, че ще отдели бизнеса си с устройства включително полупроводникови компоненти, за които в момента има голямо търсене на фона на глобалния недостиг напоследък.

Останалата част от компанията ще се съсредоточи върху енергийния и инфраструктурния бизнес, включително турбини и системи за пречистване на вода.

Процесът по разделяне на дружеството след получаване на одобрение от акционерите се планираше да приключи до март 2024 година.

Ръководството на Toshiba и чуждестранните акционери, които притежават около половината от компанията, от години са в противоречие за бъдещето на японския конгломерат. Акционерите настояват за по-големи изплащания на дивиденти и за по-голямо преструктуриране на компанията.

Много чуждестранни инвеститори казаха преди гласуването, че не вярват, че ръководството и бордът на директорите на Toshiba са предприели достатъчно стъпки, за да получат атрактивни оферти от частни инвестиционни компании за закупуване на цялата компания. Подобно изкупуване, макар и необичайно за традиционната корпоративна култура на Япония, може да позволи на инвеститорите сравнително бързо да излязат от инвестициите си в Toshiba и да реализират печалба, се отбелязва в статията на деловото издание.