Стачката за пенсиите във Франция затвори Айфеловата кула, спря метрото

Спряха автобусите, метрото и влаковете, парижани си взимат отпуск

Новини
15:32 - 05 Декември 2019
2870
Стачката за пенсиите във Франция затвори Айфеловата кула, спря метрото

Национална стачка блокира Франция в четвъртък, след като синдикатите започнаха мащабен протест срещу преразглеждането на пенсиите от президента Еманюел Макрон, което според тях ще принуди милиони да работят до твърде късни години и да получават по-малко пари. Хиляди излязоха на улицата в няколко града преди планираните демонстрации в Париж. 

Автобусите, метрото и влаковете на много места спряха, повечето училища бяха затворени, което принуди мнозина да си вземат отпуск и да не ходят на работа. Около 90 процента от високоскоростните влакове TGV, както и регионалните линии бяха отменени, а „Ер Франс“ извършва 30 процента от вътрешните полети и 15 процента от международните полети на къси разстояния.

В Париж функционираха само няколко от 16-те линии на метрото, а обслужването на силно използваните крайградски железопътни линии, пресичащи града, беше силно нарушено.

"Хората направиха планове да се справят с днес и утре, но аз наистина се притеснявам за понеделник. Това ще стане, когато започнат кавгите ", заяви служител за обслужване на клиенти на националната железопътна компания SNCF на гарата в Монпарнас в Париж.

Профсъюзните лидери обещаха да продължат протестите, освен ако Макрон не се откаже от преразглеждането на пенсиите, което е основен елемент от мерките на президента за реформи във френската икономика.

Представители на властта признаха, че френските работници постепенно ще трябва да работят по-дълго, но засега са дали малко подробности за това как една „универсална“ система, която премахва десетки отделни схеми, ще се отрази на пенсионните им планове.

Айфеловата кула и музеят Орсе бяха затворени поради недостиг на персонал, докато Лувъра, Центърът Помпиду и други музеи предупредиха, че някои крила и експонати са затворени. Профсъюзът CGT заяви, че работниците са блокирали седем от осемте петролни рафинерии в страната, което повишава вероятността от недостиг на гориво, ако стачката продължи.

А протестиращите „Жълти жилетки“, които провеждат седмични демонстрации от миналата година, изисквайки подобряване на жизнения стандарт, блокираха пътища в няколко града, включително Хавър на атлантическия бряг, където много натовареното пристанище също беше затворено, твърдят от CGT.

Шефът на полицията в Париж Дидие Лалмон заяви, че около 6 000 членове на силите за сигурност ще бъдат разположени в столицата, а предприятията по протежение на демонстрационните маршрути са получили заповед да бъдат затворени.

Към обяд полицията заяви, че е задържала 18 души в Париж, преди похода към Площада на нацията, който ще започне в ранния следобед.

Макрон вече се изправи пред предизвикателството на „Жълтите жилетки“ тази година, както и на полицията, пожарникарите, учителите, болничните работници и адвокатите.

Досега френският президент успяваше да прокара противоречиви реформи в трудовото и данъчното законодателство, като същевременно премахна гаранциите за работа за цял живот и други обезщетения в SNCF, десетилетия наред считани за недосегаем бастион на профсъюза.

Сега той иска да въведе "универсална" система за пенсиониране, която да премахне 42 "специални режима" за сектори, вариращи от железопътни и енергийни работници до юристи и служители на Парижката опера, които често отпускат на работниците по-високи пенсии или им осигуряват ранно пенсиониране.

Но профсъюзите твърдят, че промените биха наложили на практика на милиони служители от частния сектор да работят отвъд законната възраст за пенсиониране от 62 години, ако искат да получат пълната пенсия, която им е обещана.