Стайко Мурджев поставя „Последното изкушение на Христос“ във Варна

В ролята на Исус е Богдан Григоров-Гринго, Христина Джурова е Мария Магдалена, а Стоян Радев - Пилат

Култура
11:13 - 09 Август 2024
762
Стайко Мурджев поставя „Последното изкушение на Христос“ във Варна

Режисьорът Стайко Мурджев поставя "Последното изкушение на Христос" по романа на Никос Казандзакис във Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". В момента текат усилени репетиции на спектакъла, а премиерата е насрочена за 2 септември.

Автор на драматургичната версия на романа е Димитър Стоянович, сценограф и костюмограф е Никола Налбантов, хореографията е дело на Станислав Генадиев, музиката е на Петър Дундаков. Включена е и мултимедия на Владислав Илиев. Режисьорът използва превода на романа, направен от Георги Куфов.

"Никога не съм се чувствал по-близо до Христос, отколкото в работата си по "Последното изкушение". Казандзакис следва стриктно Евангелието, движи се по фабулата и сюжета на Евангелието, но им придава човешкост, доразвива човешкото в Богочовека и оттам историята придобива други мащаби", казва режисьорът Стайко Мурджев.

"Самият Исус казва в Евангелието "Вие сте храмът", т.е. ако ние сме храмът, то Исус живее вътре в нас и всеки от нас рано или късно, в даден период или през целия си живот, е Исус. Всеки от нас е разпъван ежедневно, умира ежедневно на кръста и възкръсва ежедневно.

Бог е и хоризонтален, и вертикален. Бог е кръстът, а кръстът е самият наш живот. Ние имаме едно линеарно време, което живеем - това е нашият хоризонт, едната греда на кръста. Но имаме и дух, който върви вертикално отгоре надолу, затова ние сме вертикални и хоризонтални едновременно. Кръстът е сакрална геометрия, която дори да не осъзнаваме, че носим в себе си, тя ни ръководи", казва Мурджев.

Богдан Григоров-Гринго, който влиза в образа на Христос споделя: "Всеки човек има някаква своя представа за Христос като символ на божествената вяра, но в нашето представление го разглеждаме като човек от плът и кръв по пътя към божественото и именно това поставя безкрайно много въпроси в мен. Как говори човекът Исус, как чувства той, как плаче, как обича, как мрази дори?!

Интересна ми е вътрешната битка в човека между доброто и злото. Както и борбата с изкушението, което идва отвътре, а не отвън.

Работата над спектакъла провокира в мен търсенето не на правилните отговори, а на правилните въпроси", коментира Богдан Григоров.

За Даниела Викторова ролята на Дева Мария е голямо предизвикателство, тъй като всеки човек по света има изградена лична представа за Божията майка. "На нея се уповават и на нея се молят милиони християни. И предизвикателството е именно тук: между божественото и святото, и наред с това най-човешките мисли и чувства, страхове, надежди и очаквания на всяка една майка. Въпросът, който си задавам, е: Какво е да си съвършен? И възможно и нужно ли е да си такъв? В чисто литературен план, съм възхитена от колоритния и неповторим изказ на автора. Не мисля, че този текст, а впоследствие и нашият спектакъл, би могъл да остави някого равнодушен", казва актрисата.

Теодор Каракачанов ще изиграе Юда. "Юда в "Последното изкушение" е напълно различен от архетипните представи за него. Той е част от предварителния план за саможертвата и изкуплението. Доброволно поема вината, защото е единственият, на когото Исус има пълно доверие. Разбита е клишираната версия за него като предател", разсъждава актьорът.

"Последното изкушение" е творба, която и до днес предизвиква бурни спорове и реакции, породени от коренно различното тълкувание на саможертвата. Главният конфликт в романа кара дъха ти да спре. Това е роман за любов, братство, смирение, страдание и самоотрицание. А пътят към Голгота е всъщност път към себе си", добавя Теодор Каракачанов.

В "Последното изкушение", както е озаглавено първото издание на романа, гръцкият писател и драматург Никос Казандзакис (1883–1957) пресъздава един от най-трагичните и символични образи в историята на човечеството - образа на Исус Христос, чиято саможертва той тълкува по начин, различен от общоприетите представи. Това е една от най-значимите творби на писателя, повлияна от философията на Ницше и Фройд, в основата на която стои върховният дълг на борещия се човек - безспирната, безмилостната борба между духа и плътта.

В тази книга критиците съзират Новото евангелие, апокрифната човешка изповед на Божия син: "Радикален и напълно революционен, "Последното изкушение" преосмисля божественото през човешкия избор", отбелязва критиката.

Според Казандзакис, загадката на Христос не е загадка само на една определена религия, а е общочовешка, защото "всеки човек е богочовек, плът и дух". "Във всеки човек пламва борбата между Бога и човека, а същевременно – и копнежът за помирение". 

"За да дам един най-висок образец на борещия се човек, за да покажа, че не трябва да се бои от страданието, от изкушението и смъртта, защото всички те могат да бъдат победени, дори са победени, затова бе написана тази книга", споделя в предговора към романа Казандзакис. Към тази трактовка насочва и подзаглавието „Изповед на борещия се човек“.

Обвинен в богохулство, Никос Казандзакис е отлъчен от Гръцката православна църква, а книгите му са анатемосани. Прокуден от родината си, той я напуска през 1947 г. и не се завръща в нея до смъртта си. „Не се надявам, не се страхувам, свободен съм“, гласи една от крилатите фрази на големия писател,

оставил в световната литературна съкровищница такива творби като „Последното изкушение“, „Алексис Зорбас“, „Александър Велики“, „Рапорт пред Ел Греко“, „Братоубийци“, „Буда“, „Христос отново разпнат“, „Змия и лилия“ и др.

За „Последното изкушение“, Никос Казандзакис е предложен за Нобелова награда за литература през 1957 г. но тогава тя е дадена на друг голям автор - Албер Камю.

Действащи лица и изпълнители:

ИСУС ХРИСТОС - Гринго-Богдан Григоров (гост)

МАРИЯ, майка на Исус - Даниела Викторова

МАРИЯ МАГДАЛЕНА, бивша годеница на Исус, блудница - Христина Джурова

ЮДА, бунтовник, зилот, най-верният следовник на Исус - Теодор Каракачанов (гост), Константин Соколов

ПЕТЪР, рибар, следовник на Исус - Николай Кенаров

АНДРЕЙ, рибар, следовник на Исус, брат на Петър - Недялко Стефанов

ЙОАН, монах, най-младият и любим следовник на Исус - Димитър Стойнов (гост)

МАТЕЙ, събирач на данъци, следовник на Исус, пръв негов житиеписец - Хенри Ескелинен

ЯКОВ, рибар, следовник на Исус - Иван Горанов (гост)

ТОМА, търговец, следовник на Исус - Симеон Димов

ЙОАН КРЪСТИТЕЛ, пророк - Константин Соколов/Теодор Каракачанов (гост)

ПИЛАТ, римски управител на провинция Юдея - Стоян Радев

КЛАВДИЯ, съпруга на Пилат - Габриела Боева

МАРТА и МАРИЯ, бездетни самотни сестри - Веселина Михалкова, Сияна Начева

ИГУМЕН - Пламен Димитров

СИМОН КИРЕНЕЕЦА, кръчмар - Николай Божков

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - Гергана Арнаудова

ЦЕНТУРИОН - Стоян Радев

ВАРАВА, зилот, разбойник - Симеон Лютаков

ЗЕВЕДЕЙ, възрастен рибар - Свилен Стоянов

САЛОМИЯ, съпруга на Зеведей - Биляна Стоева

ЛАЗАР - Станислав Кондов

ЗИЛОТ - Иван Горанов (гост)

МАЙКАТА НА ЗИЛОТ - Веселина Михалкова

ЗИЛОТИ -  Теодор Каракачанов (гост), Константин Соколов, Николай Кенаров, Недялко Стефанов, Иван Горанов (гост), Симеон Димов, Стоян Радев, Пламен Димитров, Николай Божков, Станислав Кондов

МОНАСИ - Димитър Стойнов (гост), Недялко Стефанов, Симеон Димов, Хенри Ескелинен